17.2 C
De Bilt

Verkeersmaatregel bij brug Runsvoort in Helvoirt aangepast door gemeente Vught

De gemeente heeft de brug over de Zandleij aan De Runsvoort in Helvoirt afgesloten voor het vrachtverkeer. De versmalling van de doorgang ontzegde niet alleen de vrachtauto’s de toegang, ook veel landbouwvoertuigen konden hier niet meer passeren. Het leidde tot een gemoedelijke protestactie van een groep lokale landbouwers en een even snelle oplossing van de gemeente waar iedereen zich in kon vinden.

De brug aan De Runsvoort staat op de nominatie vervangen te worden. Als het aan de gemeente lag, was dit al gebeurd, maar omdat de gekozen aannemer moest afhaken, kwam er vertraging op de lijn.  Door de slijtage nam het draagvermogen af en dat maakt de oversteek onveilig voor vrachtverkeer. Om dit zware verkeer te weren, had de gemeente met betonblokken de doorgang versmald.

Wel landbouwverkeer over brug

De afsluiting hield de vrachtwagens wel tegen, maar ook veel van het landbouwverkeer dat de brug dagelijks gebruikt om het aanliggende bouwland te bereiken. En hoewel dat landbouwverkeer ook vaak een ‘zware’ indruk maakt, blijkt dat in de praktijk mee te vallen en kan dit materiaal wel veilig passeren.

Omrijden, zo verklaarden de landbouwers, zou voor dit langzame verkeer niet alleen erg tijdrovend maar ook bijzonder onpraktisch zijn. Daarom verlangden ze een andere oplossing van de gemeente. Om hun punt kracht bij te zetten, blokkeerden ze de brug.

Overleg met de gemeente Vught leidde in een goede sfeer tot een alternatief: de brug blijft afgesloten voor het vrachtverkeer maar het lichtere landbouwverkeer – en andere weggebruikers – mogen erdoor. Om dit in goede banen te leiden, plaatst de gemeente verbodsborden en zet zij verkeersregelaars in. Veiligheid gaat immers voor alles.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio