5.3 C
De Bilt

Dimmen openbare verlichting in de gemeente Baarle-Nassau

Ook de gemeente verwacht komend jaar een hogere stroomrekening. Daarom onderzocht het college of het mogelijk is om de openbare verlichting ‘s nachts minder fel te laten schijnen (dimmen) of uit te schakelen. De afgelopen jaren kostte het stroomverbruik voor de openbare lantaarnpalen de gemeente ruim € 26.000, -.

Sociale veiligheid, verkeersveiligheid, esthetische redenen en comfort


Het college maakt daarbij een zorgvuldige afweging. We houden rekening met sociale veiligheid, verkeersveiligheid, sfeer en zien waar je bent. Dat is immers ook de reden waarom we in het donker de straat verlichten.

Wat gaat Baarle-Nassau doen?


Vanaf 2 januari 2023 verlaagt de gemeente Baarle-Nassau het verlichtingsniveau van de dimbare ledlantaarnpalen in een aantal woonstraten ‘s nachts vanaf 24.00 uur naar 30%. Het gaat om de Cor van de Bockstraat/ Bruhezestraat/ Titus Brandsmastraat/ La Sallestraat, Burgemeester de Graauwstraat, Engelbrechtlaan/ Amaliastraat/ Alexiastraat, Nassaupark, Willem Alexanderstraat, Generaal Mackzeclaan/ Leliestraat, Sportlaan/ Oranjelaan/ Nassaulaan, Boschovenseweg, Vogellaan en de Fuutlaan in Baarle-Nassau. In Ulicoten gaat het om Den Dries en Molenstraat.

Andere straatlantaarns in de woonkernen


De overige niet-dimbare straatlantaarns in de woonkernen blijven branden zoals nu het geval is. Het college kiest hiervoor vanwege de sociale veiligheid, de verkeersveiligheid en het goed kunnen zien waar je bent.

Buitengebied en gevaarlijke kruispunten


In het buitengebied staan de energiezuinige ledlantaarnpalen meestal op gevaarlijke kruispunten. Het is niet veilig voor het verkeer om deze ‘s nachts nog verder te dimmen.

Sfeer- en feestverlichting


Op het Sint Annaplein en aan de Singel hangt sfeer- en feestledverlichting in de leilinden. Ook staat er een kerstboom. Deze verlichting blijft branden tussen 16.00 en 24.00 uur.

Openbare straatverlichting in Baarle-Hertog


Baarle-Hertog heeft besloten vanaf de eerste week in januari 2023 haar openbare straatverlichting in Baarle vanaf 23.00 uur uit te zetten. Er zijn straten bij die ook Nederlands grondgebied verlichten. Inwoners merken dat. ‘s Ochtends om 05.00 uur gaat de straatverlichting weer aan. Op vrijdag- en zaterdagnacht dooft deze straatverlichting niet.

Het gaat daarbij om de Oordeelstraat, Oosteinde, Alphenseweg (één zijde tussen de Klokkenstraat en de rotonde). Klokkenstraat, Kapelstraat (tot Smederijstraat), Molenbaan, Pastoor de Katerstraat (tot aan Burgemeester van Gilsestraat), Molenstraat (twee enclaves van Nassau), Turnhoutseweg (één enclave van Nassau), Kerkstraat (gedeelte ter hoogte van Albert Heijn), Gierlestraat (twee enclaves van Nassau) en de Chaamseweg.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio