7.5 C
De Bilt

Waalwijk steekt 350.000 euro in onderzoek naar duurzaam oplaadstation voor schepen en vrachtwagens

Waalwijk wil de nieuwe insteekhaven volledig duurzaam maken. Dat betekent dat de binnenvaartschepen, de overslagterminal en het vrachtverkeer elektrisch moeten worden. Hiervoor is de gemeente aangesloten bij het Interreg North Sea Region project Green Supply Chains. Samen met andere havens werkt Waalwijk aan volledig emissieloze havens. Vanuit dit project krijgt Waalwijk 213.000 euro om de komende 3 jaar onderzoek te doen naar een groen laadstation voor schepen en vrachtwagens. Zelf legt de gemeente 142.000 euro als cofinanciering in.

Waalwijk

Wethouder Frank Spierings werkt hard aan de toekomt van het bedrijventerrein: “We houden in Waalwijk wel van een uitdaging. Ik ben blij met deze Europese subsidie. Zo komen onze wensen en ambities weer een stap dichterbij. We gaan nu onderzoeken wat er allemaal nodig is om zo’n groen laadstation voor schepen en vrachtwagens tot een succes te maken. Denk hierbij aan hoe het station efficiënt gebruikt kan worden voor het opladen met elektriciteit.

Maar ook voor het tanken van duurzame brandstoffen zoals waterstof. Maar het blijft niet bij dit technische aspect. We kijken ook wat voor functies je aan zo’n laadstation moet toevoegen om het een succes te maken. Van een restaurant en café tot een ruimte voor bijeenkomsten en van winkel en pakketpunt tot deelvervoer.

Interreg North Sea Region project Green Supply Chains

Verschillende zee- en binnenhavens willen vanuit dit project de stap maken naar volledig emissieloze havenactiviteiten. De haven van Hamburg is kartrekker van het project. Naast Waalwijk zijn de havens van Brest (Frankrijk), Gent (België), Skagen (Denemarken) en Kristinehamn (Zweden) aangesloten. Waalwijk doet binnen dit project dus het onderzoek naar een laadstation voor schepen en vrachtwagens.

Regio Deal Midden-Brabant

Het geld voor dit onderzoek sluit aan op de Regio Deal Midden-Brabant. Een investering die ervoor moet zorgen dat de economische ontwikkeling hand in hand gaat met een duurzame leefomgeving. Wethouder Spierings: “Een mooie aanvulling op de 3 miljoen euro die gisteren vanuit de Regio Deal naar Waalwijk kwam. We werken hard om die eerste emissieloze haven hier in de gemeente te bouwen. Deze projecten zorgen voor een duurzamer bedrijventerrein met minder CO2-uitstoot. En daar profiteren we allemaal van.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio