20 C
De Bilt

Waalwijk maakt vuist tegen ondermijning op bedrijventerrein en haven

Waalwijk is samen met Tilburg al vier jaar op rij logistieke hotspot nummer 1 van het land. Criminelen maken graag gebruik van de goede infrastructuur van Nederland. In de gemeente werken de ondernemers, politie, Taskforce-Riec, PVO Brabant-Zeeland en gemeente samen om ondermijning op het bedrijventerrein en de haven tegen te gaan. Waalwijk wil het bedrijventerrein verder uitbreiden en een nieuwe haven aanleggen. Burgemeester Sacha Ausems nodigde daarom het ministerie van Justitie en Veiligheid uit voor een werkbezoek aan de gemeente.

“Criminelen zitten namelijk niet stil. Zij zoeken continu naar nieuwe manieren om bijvoorbeeld hun drugs te transporteren. Wij kunnen dus ook niet stil blijven zitten. In Waalwijk zoeken we de samenwerking op met ondernemers, PVO Brabant-Zeeland en politie om criminelen geen kans te geven op ons bedrijventerrein en in onze haven. Om ondermijning nóg beter tegen te gaan vragen we het ministerie van Justitie en Veiligheid om logistieke hotspots niet te vergeten en ons de juiste middelen ter beschikking te stellen. We hebben iedereen nodig voor een veilig Waalwijk”, aldus burgemeester Sacha Ausems.

Werkbezoek aan Waalwijk

Burgemeester Ausems ging samen met programmadirecteur en plaatsvervangend directeur-generaal Ondermijning Maaike van Tuyll en programmadirecteur Ondermijning Els Tieman langs diverse locaties in Waalwijk. Zo kregen ze een rondleiding op het Regionaal Overslag Centrum waar de overslag van binnenvaart naar wegtransport (en omgekeerd) plaatsvindt. Ook werd Kivits-Drunen als grootste logistieke partij op het gebied van fruit van buiten de EU bezocht.

Bezoek programmadirecteuren ondermijning
Bezoek programmadirecteuren ondermijning – Foto: Pix4Profs – Jules van Iperen

Lessen breed benutten

Plaatsvervangend directeur-generaal Ondermijning Maaike van Tuyll: “We vinden het belangrijk dat lessen die op de vijf mainports worden geleerd, breed benut kunnen worden voor andere logistieke knooppunten zoals hier in Waalwijk. Risico’s op waterbedeffecten zijn altijd aanwezig, zoals verplaatsing van uithaalactiviteiten naar het achterland als de mainports beter zijn afgesloten. Bovendien vindt drugssmokkel natuurlijk al plaats op andere knooppunten. Het is zo belangrijk om goed te snappen wat de uitdaging hier in Waalwijk is. Voor ons is de ondersteuning voor de regio’s van groot belang. Daarom wordt er door het RIEC vanuit de regionale versterkingsgelden geïnvesteerd in de aanpak van drugssmokkel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio