15 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Bestuurlijke zelfstandigheid Baarle-Nassau behouden in samenwerkingsverband ABG

Baarle-Nassau – Onze samenleving verandert in een rap tempo. Er zijn grote opgaven voor de toekomst. Daarbij rekenen inwoners ook op de gemeente. In de afgelopen periode onderzocht de gemeente samen met BMC Advies wat voor de gemeente Baarle-Nassau het bestuurlijk toekomstperspectief is om voor inwoners ook in de toekomst een gemeente van betekenis te kunnen zijn.

De boodschap in het rapport is duidelijk: verstevig samenwerkingsverbanden op basis van bestuurlijke zelfstandigheid. Op 29 september 2021 is het aan de gemeenteraad om het rapport vast te stellen en richtinggevende uitspraken voor de toekomst te doen.

Bestuurlijke zelfstandigheid

Een bestuurlijk zelfstandige gemeente Baarle-Nassau staat centraal in de toekomst. Daarnaast heeft de gemeente, net als andere Nederlandse gemeenten, samenwerking met andere gemeenten nodig om haar bestuurs- en uitvoeringskracht op orde te houden. Om zelfstandig te blijven moet de gemeente investeren in samenwerkingsverbanden en bestaande samenwerkingsverbanden verstevigen. “Een richtinggevende uitspraak van de gemeenteraad hebben we nodig om dit ook daadwerkelijk te kunnen doen in overleg met onze buurgemeenten in Nederland en België.” zegt burgemeester Marjon De Hoon-Veelenturf.

ABG-samenwerking

Met de ABG-organisatie heeft de gemeente Baarle-Nassau samen met de gemeenten Alphen-Chaam en Gilze en Rijen één ambtelijke organisatie. Het onderzoeksrapport laat duidelijk zien dat het voortzetten van en het investeren in de ABG-organisatie en de ABG samenwerking het beste en meest wenselijke toekomstperspectief biedt voor de gemeente Baarle-Nassau. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om in het zetten op een versteviging van de ABG-samenwerking. Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf: “Daarbij nodigen we Alphen-Chaam en Gilze en Rijen graag uit om een gezamenlijke inhoudelijke agenda op te stellen met gezamenlijke ambities binnen de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout, die als basis geldt voor verdere samenwerking en mede de inzet bepaalt in (regionale) samenwerkingsverbanden.”

Baarle-Nassau – Baarle-Hertog

Wie Baarle-Nassau zegt, zegt direct ook Baarle-Hertog. De specifieke context met Baarle-Hertog met enclaves op elkaars grondgebied maakt nauwe samenwerking wenselijk en noodzakelijk. Baarle-Nassau en Baarle-Hertog zijn in proces om hun samenwerking te verstevigen in een grensoverschrijdend rechtspersoon in de vorm van een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS). In het geschetste toekomstperspectief kunnen de ABG-samenwerking en de samenwerking in BGTS-verband heel goed naast elkaar bestaan. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om de oprichting en de verdere invulling van de “BGTS Baarle” te faciliteren. De burgemeester: “We maken momenteel samen met onze zustergemeente Baarle-Hertog mooie stappen en staan aan de vooravond van de oprichting van een BGTS, wat we kunnen zien als symbolische Europese gemeente.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio