17.2 C
De Bilt

17 woningen op Erve Lonink in Beckum: van Twickelboerderij naar woonerf

Eén van de oudste erven van Beckum wordt getransformeerd tot een woningbouwlocatie. Het erf ligt vlak achter het Proggiehoes aan de rand van Beckum en krijgt een serieuze make-over. Daardoor wordt het mogelijk om 17 woningen op het erf te realiseren, onder meer in de bestaande gebouwen en in nieuw te bouwen panden. Dit gebeurt met respect voor en behoud van het verleden; de oorspronkelijk opzet van de agrarische bebouwing is duidelijk terug te zien in de nieuwe opzet van de woningen. Het plan voor Erve Lonink is een van de eerste concrete plannen uit het Omgevingsprogramma Leefbaar Beckum.

Twickelboerderij ‘t Lonink aan de Rotersweg is een gemeentelijk monument en is in de archieven voor het eerst genoemd in 1313. De boerderij hoort tot de oudste boerderijen van Beckum. De voorkant van de boerderij heeft een fraai en herkenbaar ‘stutbèan’ dak.

Omgevingsprogramma Beckum

Het Omgevingsprogramma Beckum is vorig jaar vastgesteld door de gemeenteraad en is gemaakt om het dorp leefbaar en aantrekkelijk te maken en te houden. Zo zijn er 130 woningen voor starters en jonge huishoudens nodig op meerdere plekken in en rond het dorp. Erve Lonink is daar er één van. Het plan voorziet in nieuwe, betaalbare koopwoningen die op basis van erfpacht worden verkocht. De herontwikkeling van Erve Lonink geeft woningzoekenden kans om betaalbaar te wonen met landelijk karakter.

Erf in bedrijf

Het erf wordt op dit moment gepacht door de familie die er nog een bedrijf uitoefent. Er is overeenstemming met deze familie om het bedrijf te verplaatsen naar een ander erf binnen het landgoed. Stichting Twickel wil met de herontwikkeling van Erve Lonink het voortouw nemen in de uitbreiding van Beckum waarbij de landschappelijke inpassing gekoesterd wordt.

Impressie vogelvlucht hertontwikkeling Erve Lonink
Impressie vogelvlucht hertontwikkeling Erve Lonink – Beeld: gemeente Hengelo

Vervolg

De gemeente en Stichting Twickel, in afstemming met de dorpsraad, gaan nu samen de plannen voor het woonerf concreter maken. Er komen vier woningen in de bestaande boerderij en schuurwoning en 13 nieuw te bouwen schuurwoningen. Naar verwachting gaat het project eind dit jaar in de verkoop. Meer informatie: www.wonenopervelonink.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio