22.7 C
De Bilt

Aardgasvrije nieuwbouw een feit

Borne – Zoals het er nu naar uitziet is per 1 juli landelijk de wet Voortgang Energie Transitie (VET) van kracht. Onder andere aardgasvrije nieuwbouw is daarmee een feit. Wettelijk is het vanaf die datum niet meer toegestaan om nieuwbouw met aardgas te realiseren.

Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving is een belangrijk onderdeel in het tegengaan van klimaatverandering: één van de maatregelen waaraan Nederland zich heeft gebonden tijdens de ondertekening van het klimaatakkoord in Parijs in 2015.

Uitzonderingen

Met de invoering van de VET mogen nieuwbouwprojecten vanaf 1 juli 2018 niet meer worden aangesloten op een gastransportnet. Het moment van aanvraag van de omgevingsvergunning is daarin leidend. Zo mogen nieuwbouwprojecten waarvoor de vergunning vóór 1 juli 2018 wordt aangevraagd, nog wel worden aangesloten op aardgas. Grotere utiliteits- en bedrijfsgebouwen vallen buiten deze regeling.

Vanuit de bouwwereld heeft er een sterke lobby plaatsgevonden om de datum van
inwerkingtreding uitgesteld te krijgen. Dit heeft geleid tot een overgangsregime, dat is
vastgelegd in een ministeriële regeling (WJZ/18086924), waarin is opgenomen dat ‘in gevallenwaarin zwaarwegende redenen van algemeen belang dit strikt noodzakelijk maken, het college van burgemeester en wethouders kan besluiten dat een na 1 juli 2018 te bouwen bouwwerk toch op het aardgasnet kan worden aangesloten.’

Investering

De gemeente Borne adviseert projectontwikkelaars, kavelzoekenden en mensen die starten met bouwen om nieuwbouw vanaf nu aardgasvrij te realiseren. Zij worden hierover geïnformeerd. Aardgasvrij bouwen én wonen is de toekomst, dus vroeg of laat dienen bewoners hierin alsnog te investeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio