15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Actieplan Aanpak Eenzaamheid stimuleert contacten en vriendschappen

Losser – Met het Actieplan Aanpak Eenzaamheid wil de gemeente Losser haar inwoners handvaten geven om meer met elkaar in contact te komen. Door iets te doen wat bij je past, samen met anderen, kun je stap voor stap verandering brengen in je leven. Door middel van kunst, cultuur of sport kom je in beweging, krijg je meer sociale contacten en daarmee een fijner leven. In het najaar van 2021 starten activiteiten voor jongeren en ouderen. 

Blije en gezonde inwoners

“We zien het liefst blije en gezonde inwoners, maar we merken dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is,” aldus wethouder Anja Prins. “Niet iedereen heeft familie of vrienden om zich heen. De drempel om lid te worden van een club of vereniging ligt voor sommigen hoog. Als gemeente willen we deze mensen graag helpen. Daarvoor hebben we samen met Stichting Fundament, CarintReggeland, Maartje, Home Instead en het Twents Carmel College een actieplan Aanpak Eenzaamheid gemaakt.”

Actieplan

Het actieplan gaat uit van preventie, signaleren, bespreken en inzet van interventies. Zo komt er een signaalpunt voor eenzaamheid, gaan ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen en worden er themabijeenkomsten georganiseerd. Vanaf het najaar gaat het programma ‘Join Us’ voor jongeren van 12-18 en van 18-25 jaar van start. Met bijeenkomsten voor jongeren en begeleiding door jeugdprofessionals. Het doel is om jongeren voldoende sociaal redzaam te maken, zodat zij hun eigen netwerk kunnen opbouwen en behouden.

Kunst en Cultuur

Voor ouderen start dan het programma ‘Kunst en cultuur’. De aanpak met inzet van kunst en cultuur sluit aan bij de talenten, passies en vaardigheden van mensen. Wethouder Prins: “Een actief leven met contacten en vriendschappen dragen bij aan een gevoel dat je ergens bij hoort en aan je gezondheid. Dat is voor iedereen belangrijk. Samen dingen doen is in deze tijd moeilijker geworden, maar niet onmogelijk. Het is steeds de kunst om te kijken naar wat nog wél kan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio