6.9 C
De Bilt

Alom Noaberschap tijdens Nationale Burendag

Gemeente Tubbergen – Beter een goede buur dan een verre vriend. In Twente bestaat dit gezegde niet alleen in woorden, maar ook in daden. Nationale Burendag is het ultieme moment om dit goede noaberschap in de praktijk te brengen. Diverse buurten togen afgelopen zaterdag daarom de wijk in om te werken aan een gezamenlijk project. Buurtbewoners bespraken plannen en ideeën om vervolgens de handen uit de mouwen te steken. De Contactpersonen Openbare Ruimte Jan Busscher en Alfons Hottenhuis ondersteunen bewoners bij de inrichting van hun wijk of buurt en trokken erop uit. 

 

Met vlaggetjes, ballonnen en tomeloze inzet werd aan de Nationale Burendag in de gemeente Tubbergen groots gehoor gegeven. Voor veel straat- en wijkbewoners is het ieder jaar een mooie gelegenheid voor het plegen van onderhoud of het starten van een nieuw project.

 

Vuttersbankje, belevingspad en grint voor groen

Met de buurt samenkomen is voor de bewoners van de Zoekebrink in Vasse niets nieuws. “We doen elk jaar mee aan Burendag. Het bevordert de band en het is hartstikke leuk om samen dingen te ondernemen”, vertelt buurtbewoner Jan Mensink. “Eens per maand onderhouden wij samen het groen en elk jaar met Burendag plaatsen wij iets nieuws in onze groenstrook. Vandaag verwelkomen we ons Vuttersbankje en leggen we nieuwe beplanting aan.”

noaberschap

 

Ook aan de Wilgenhof in Harbrinkhoek wordt hard gewerkt. Daar kunnen bewoners vanaf nu naar de overkant van de straat lopen over een belevingspad. “Het idee is ontstaan tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente over het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte (KOR). Daar mochten we meedenken over de inrichting van onze openbare ruimte. Samen met Linda heb ik toen dit plan uitgedacht”, vertelt Erna ter Wee. Ze is blij met het resultaat dat de buurt gezamenlijk tot stand heeft gebracht. “Het belevingspad bestaat uit verschillende vakken, die onder andere zijn gevuld met stenen uit de tuinen van verschillende buurtbewoners. Maar ook hebben we gebruik gemaakt van turf, lei, boomstam, kunstgras, hout en andere natuurlijke materialen.”

 

De bewoners van de Scholtenbrink in Fleringen zetten op Burendag de schop in de grond voor het verwijderen van een stuk groen. De ruimte wordt gevuld met grint, waardoor een plek ontstaat voor een picknickbankje. “De picknickbank vormt een mooie plek om elkaar als buurt te ontmoeten”, stelt Agnes Tijink. “Samen met de woningstichting hebben we dit plan opgepakt. Zij levert een bijdrage in de aanschaf van materiaal en wij als buren doen het werk. Een win-win-situatie voor iedereen.”

noaberschap

De Contactpersonen Openbare Ruimte vinden het goed om te zien dat Burendag niet alleen zorgt voor een mooiere buurt, maar dat op deze dag ook de sociale contacten in de buurt worden versterkt. “We zien dat tijdens Burendag niet alleen in de openbare ruimte, maar ook op eigen grond veel initiatieven worden genomen”, vertelt Jan Busscher. “Dat vinden we erg leuk en stimuleren we ook.” “Toch adviseren wij ook dat inwoners contact opnemen met de gemeente voordat zij aan de slag gaan in de openbare ruimte. We komen graag langs, om samen te bekijken wat mag en kan”, vult Alfons Hottenhuis aan.

 

Contactpersoon Openbare Ruimte

Niet alleen op Burendag, maar het hele jaar door kunt u met uw buurt aan de slag in uw leefomgeving. De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Daarom wil de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Tubbergen meer samenwerken met de bewoners. Bijvoorbeeld door hen vooraf betrokken bij nieuwe plannen. Ook is er meer mogelijk dan u denkt. Hebt u ook vragen of wilt u meer informatie over wat u in uw omgeving kunt doen of hoe u deze anders kunt inrichten? Dan kunt u contact opnemen met onze Contactpersonen Openbare Ruimte (COR) Jan Busscher en Alfons Hottenhuis via tel. (0546) 628000.

 

Nationale Burendag

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest op de 4e zaterdag in september. Het is een dag waarop u gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Iedereen kan meedoen aan Burendag. In 2019 vieren we Burendag op 28 september!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio