12.8 C
De Bilt

Amerikaanse en Duitse leerlingen in Enschede om oorlogsheld dominee Overduin te herdenken

Deze week hebben wij een bijzondere delegatie uit onze partnersteden Palo Alto en Münster en de stad Bloomington op bezoek. Een groep leerlingen tussen de 16 en 18 jaar is in Enschede om stil te staan bij onze oorlogsgeschiedenis. En voor culturele uitwisseling. Het bezoek is een vervolg op de essaywedstrijd over de Enschedese dominee Overduin waaraan deze jongeren vorig jaar deelnamen. Wat betekenen oorlog en vrede voor deze jongeren uit verschillende delen van de wereld?

Betekenis van de Enschedese oorlogsheld Leendert Overduin voor Amerikanen

Monica Schreiber uit Palo Alto is mee als begeleider van de groep Amerikaanse leerlingen: “Ik vind het fantastisch dat het verhaal over Overduin van decennia geleden nu weer actueel wordt. Deze week is een kans voor onze studenten om meer te leren over menselijke veerkracht tijdens een donkere periode uit onze geschiedenis. Tegelijkertijd brengen we jonge mensen uit Amerika, Nederland en Duitsland samen. Zij gaan elkaar deze week leren kennen, ideeën uitwisselen en vriendschappen vormen die mogelijk nog lang zullen duren. Dit geeft een impuls aan ons stedenpartnerschap.

Amerikanen in gesprek. Foto; gemeente Enschede

Voor mij persoonlijk is deze reis een kans om meer te leren over de Europese geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog en over dominee Overduin. Hiermee geven we ook onze studenten belangrijke lessen mee. Bij mij thuis is de Tweede Wereldoorlog een gesprek aan tafel geweest. Mijn moeder groeide op in Schweinfurt waar zij talloze bombardementen overleefde. Mijn vader zat tijdens de oorlog bij de Amerikaanse marine. Ondanks dat ik pas na de oorlog ben geboren, voelt het voor mij nog steeds als recente geschiedenis. En natuurlijk hebben we er allemaal baat bij om ons de lessen uit die donkere periode van de menselijke geschiedenis te herinneren.”

Burgemeester met groepsleiders uit Amerika. Foto: gemeente Enschede

Belang van culturele uitwisselingen onder leerlingen

Burgemeester Roelof Bleker heette de leerlingen vandaag welkom. Burgemeester Bleker over het belang van deze uitwisselingsweek: “Vrede begint bij het elkaar ontmoeten. Met elkaar in gesprek gaan en je bewust worden van verschillende culturen, tradities en waarden. Dat draagt bij aan wereldburgerschap. Met deze uitwisselingsweek in Enschede brengen we jongeren uit onze partnersteden bijeen om samen in gesprek te gaan over onze geschiedenis en vrede. Met de Enschedese oorlogsheld Leendert Overduin als inspirerend voorbeeld, die niet in hokjes dacht maar juist iedereen hielp. Daarom is het heel goed dat ook de jonge generatie het bijzondere verhaal van oorlogsheld Overduin kent.”’

Groepsfoto. Foto: gemeente Enschede

Programma van deze week

De leerlingen bezochten vanochtend allereerst het stadhuis en kregen vervolgens een rondleiding door onze stad. Zij bezochten de synagoge en kregen een speciale ‘Overduin city tour’. Morgen bezoeken zij Münster, woensdag is er een uitwisseling bij het Bonhoeffer college en ’s middags gaan ze naar TETEM. Donderdag bezoeken ze de UT en vrijdag gaan ze naar Amsterdam en bezoeken ze het Verzetsmuseum en het Anne Frank museum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio