17.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Bed, bad, brood en begeleiding asielzoekers voorkomt leven op straat

Enschede – Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen minimaal tot eind juli 2018 in het voormalige Wegenerpand verblijven. Dit heeft het college van B&W besloten. Door het verlengen van de opvang en begeleiding wordt voorkomen dat de uitgeprocedeerden op straat moeten slapen of honger lijden. Het gaat om mensen die gedurende jaren een band met Enschede hebben gekregen, bijvoorbeeld omdat ze jarenlang met een tijdelijke verblijfsvergunning hier hebben gewoond.

 

“Waardevolle begeleiding”

Wethouder Jurgen van Houdt van Asiel en Integratie: “Wij geloven erin dat het bieden van bed, bad, brood én begeleiding om meerdere redenen waardevol is. Een deel van deze mensen is getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt en de onzekerheid waarin ze jarenlang leven. Begeleiding draagt bij aan de verwerking en toename van hun welzijn. Verder wordt hun toekomstperspectief verbeterd door middel van dagbesteding. Dit zorgt voor structuur en vaardigheden die ze kunnen gebruiken bij een eventuele terugkeer naar hun land van herkomst.”

 

Landelijke Vreemdelingen Voorziening

De komende periode vindt de uitwerking van het regeerakkoord plaats over de acht op te richten Lokale Vreemdelingen Voorziening-locaties (LVV). Het Rijk zal naar verwachting aan de gemeente Enschede vragen om een besluit te nemen of Enschede als een van de mogelijke locaties daartoe bereid is en onder welke voorwaarden. Wanneer het verzoek van het Rijk komt zal het nieuwe college daar nu een besluit op kunnen nemen. De opvang wordt betaald uit het budget dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor Asiel en Integratie. De gemeente zet zich ervoor in dat het Rijk de vergoedingsregeling weer openstelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio