19.7 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Bestrijding eikenprocessierups start op 18 april

Enschede De eerste eikenprocessierupsen zijn uit het ei gekomen. Dat betekent dat de vroege bestrijding van de rups gaat beginnen. Als de weersomstandigheden meezitten start dit vanavond.

In totaal worden meer dan 21.000 eiken in Enschede behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Op enschede.nl/eikenprocessierups staat een bestrijdingskaart. Daarop valt op straatniveau te zien welke eiken worden behandeld met welk biologische bestrijdingsmiddel.

Bestrijding met aaltjes en bacteriën

Vanaf 2e Paasdag begint de vroege bestrijding met aaltjes in een deel van de eiken. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Daarom worden ze tussen zonsondergang en zonsopkomst in de eik gespoten. Als dit goed gebeurt verminderen zij 40 – 60% van de eikenprocessierupsen in de boom. Wethouder Jurgen van Houdt: “Ik ben blij dat er weer zoveel mensen klaarstaan om Enschede een zomer te bezorgen met fors minder jeuk. Het blijft elk jaar spannend wat het resultaat gaat zijn, maar dit jaar voel ik gezonde spanning. Met de resultaten van vorig jaar in het achterhoofd heb ik alle vertrouwen in een goede uitkomst”.

Het grootste deel van de Enschedese eiken wordt vanaf eind april behandeld met bacteriën. Dat is het moment dat het blad aan de eikenbomen komt en de bacteriën hun werk kunnen doen.

De precieze bestrijdingsdagen liggen aan het weer

De aaltjes doen hun werk namelijk het beste als:

  • het niet regent tijdens en kort nadat ze in de eik worden gespoten;
  • het niet te hard waait tijdens en kort nadat ze in de eik worden gespoten;
  • de nachttemperatuur boven de 6 graden is.

Dat zijn veel factoren om rekening mee te houden. Daarom kan de planning per dag veranderen.

Overlast van de machine

Zowel de aaltjes als de bacteriën worden met veel kracht hoog in de boom gespoten. Dat geeft wat geluidsoverlast, zeker als de tractor met waaier ’s avonds en ’s nachts voorbij komt. Ook kunnen door de kracht oude, achtergebleven brandharen van de eikenprocessierups uit de boom loskomen. Die kunnen irritaties veroorzaken. Het advies is om ramen en deuren dicht te houden als de machine voorbij komt. Omdat de bestrijding erg afhankelijk is van het weer, is niet van tevoren te zeggen waar en wanneer de machine precies langskomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio