9.8 C
De Bilt

Bloemen voor Albergse Mieke die zwerfvuil opruimt

Tubbergen – Met een bos bloemen en een gouden grijper stond wethouder Ursula Bekhuis bij de Albergse Mieke Kamphuis op de stoep. Op deze manier wilde de gemeente haar laten weten dat haar opruimwerkzaamheden in het buitengebied van Albergen zeer gewaardeerd worden. Kamphuis kamt al drie jaar lang een paar keer per week een flink gebied belangeloos uit op zoek naar zwerfafval.

“Afgelopen week heb ik voor de eerste keer ‘mijn rondje’ gelopen en heb ik helemaal niets hoeven opruimen”, vertelt Kamphuis eigenlijk een beetje verbaasd. “Toen ik ermee begon, vroeg ik me af hoe lang dat zou duren, drie jaar dus.” Ze is daarmee blij, maar vindt het is eigenlijk te gek voor woorden dat het zolang nodig is geweest om de rommel van een ander op te ruimen. “Dat ik pas na drie jaar ‘afvalvrij’ mijn 3,5 kilometer in het buitengebied langs het kanaal kan lopen. Waarom gooien mensen hun afval niet gewoon zelf weg?” Wethouder Bekhuis is het met Mieke Kamphuis eens. “Het zou niet nodig moeten zijn om afval in de natuur te mee te nemen, maar helaas is dat wel de realiteit. We zijn daarom ontzettend blij dat u dit doet.”

Ergeren

Toen de Albergse, altijd al bezig met haar leefomgeving, met pensioen ging, had ze tijd om vaker in het buitengebied te wandelen, te fietsen en hard te lopen. Ze ergerde zich aan het afval dat ze tegen kwam en bedacht dat ze zich kon blijven ergeren óf alle rommel gewoon op kon pakken en weg kon gooien. Ze vindt namelijk dat iedereen, net als in haar favoriete vakantieland Zwitserland, recht heeft om in een ongerepte omgeving te wonen.

 “Ik vind het vreemd dat het lijkt alsof mensen het alleen maar belangrijk vinden om een schoon en opgeruimd huis te hebben, de deur uitstappen en alles maar laten vallen.” En met alles, bedoelt ze ook alles; ze vindt blikjes, flesjes, papier, peuken, kauwgom, in drie jaar tijd zo’n twintig euro aan muntjes en zelfs lege mayonaise-emmers en kapotte fietshelmen. “Niet alleen mijn huis is van mij, mijn dorp hoort daar ook bij. Ik heb wel eens gedacht: als iedereen iedere week één ding van de straat raap en in de prullenbak doet, is het hele probleem opgelost.”

Onmisbaar

De gemeente gaat voor een Afvalloos Tubbergen in 2030. “Wat Mieke Kamphuis doet past precies bij de bewustwording die ervoor nodig is om dat doel te bereiken”, zegt de wethouder. Want bewustwording is een cruciaal woord zo komen de twee al snel tot de conclusie. “Ik hoop dit verhaal andere mensen aan het denken zet. We besteden op de Landelijke Opschoondag – 21 maart – extra aandacht aan het onderwerp, maar mensen zoals zij, zijn onmisbaar.”

Iedereen kan meedoen aan de grote voorjaarsschoonmaak op 21 maart. In de gemeenten Tubbergen en Dinkelland geeft trashpacker en vlogger Tijmen Sissing de aftrap van de Landelijke Opschoondag. Ben je er ook bij? Meld je dan vóór 13 maart aan via mooi-schoon.nl/LOD2020. De aftrap vindt plaats om 09.30 uur bij De Molenberg in Reutum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio