2 C
De Bilt

Bodemonderzoek naar verontreinigde bodem in 24 tuinen in de Hasseler Es

Hasseler Es – In februari 1992 stortte een F16 straaljager neer in een deel van de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat in de Hasseler Es. Om de brand te blussen is blusschuim gebruikt waarin de chemische stoffen PFAS zaten. Recent is bekend geworden dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. Uit oriënterend onderzoek is gebleken dat er in de openbare ruimte op deze plek verhoogde gehaltes PFAS zijn aangetroffen. Daarom start de gemeente Hengelo op 23 januari met een bodemonderzoek in 24 tuinen.

Uit gegevens blijkt dat er in 1992 in 24 tuinen mogelijk blusschuim is terechtgekomen. Bewoners zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om meer informatie te krijgen over het bodemonderzoek en om al hun vragen te stellen en zorgen te delen. Tijdens deze sessie is de GGD Twente ook aanwezig. Het bodemonderzoek wordt in opdracht van de
gemeente uitgevoerd door firma Poelsema. Het onderzoek is niet verplicht. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om geen onderzoek te laten uitvoeren.

Wat zijn PFAS?

PFAS zijn chemische stoffen die gebruikt worden in allerlei industrieën. Ook als blusmiddel. Ze zijn namelijk water- vuil- en vetafstotend. Deze stoffen zitten ook in bijvoorbeeld antiaanbakpannen en cosmeticaproducten. In Hengelo zat deze stof bij de F16 crash dus in het blusmiddel. PFAS breken niet af in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier. Of mensen ziek worden van PFAS, hangt af van hoeveel die ze in de loop van de tijd binnenkrijgen. Ze worden niet meteen ziek van PFAS, maar het is beter om er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen. Als mensen lange tijd kleine beetjes binnenkrijgen, kunnen nadelige effecten optreden. Op www.hengelo.nl/bodemonderzoekF16 is meer informatie te vinden over PFAS.

Resultaten bodemonderzoek afwachten

Op dit moment is er nog niets te zeggen over mogelijke gezondheidsrisico’s. Dit hangt af van de resultaten van het bodemonderzoek. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is van verhoogde waardes PFAS in de bodem. Dit kan aanleiding zijn voor extra onderzoek of dat de grond schoongemaakt moet worden (sanering). Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio