9.4 C
De Bilt

Broedplaats Oogst gaat van start!

Hengelo – De initiatiefnemers kunnen hun geluk niet op! De creatieve broedplaats Oogst kan nu eindelijk beginnen. Sinds anderhalf jaar zijn de ‘Oogsters’ al bezig met zaaien rond het braakliggende terrein langs Laan Hart van Zuid. Afspraken waren er al gemaakt, maar nu de bruikleenovereenkomst is getekend staat het ook op papier.

Broedplaats Oogst

Hoewel Oogst een creatieve broedplaats in ontwikkeling is, hebben de initiatiefnemers al wel bepaald wat er als eerst gerealiseerd wordt. Pascal Huisintveld vertelt: “Mijn woning staat er al, ik verblijf straks op broedplaats Oogst als kwartiermaker, een rol die veel kanten kent. Zo zorg ik dat alles functioneert, er netjes uit ziet en de richtlijnen worden gehandhaafd. Ook ga ik graag de gesprekken aan met buurtbewoners en de gemeente, het liefst op mijn mooie Beekplein”. Pascal lacht en vertelt; “het Beekplein zat eerst in de Beekstraat, een klein Berlijn werd het ook wel genoemd. Dit concept zetten wij nu voort op Oogst.”

Container units voor Creative Terminal komen binnenkort

De initiatiefnemers zijn trots op Oogst, zo vertelt bestuurslid Jord Schöppink, één van de initiatiefnemers van de Creative Terminal. “De eerste container units komen eraan! Mede mogelijk gemaakt door Twente.com en Lokaal Fonds Hengelo. Met een maand wordt hier gemaakt, geïnspireerd en getoond. De Creative Terminal zal binnen Oogst dienen als een plek voor het activeren van jonge vormgevers, kunstenaars en kunstliefhebbers. Daarmee creëren we samen met deze doelgroepen een nieuw en interessant creatief klimaat voor de stad, dat zich zal door vertalen in een actieve groep die betrokken raakt bij kunst, cultuur en creatief ondernemen.”

Levendigheid

Met dit startschot kan Oogst aan de slag op deze prominente plek in Hart van Zuid. Projectontwikkelaars Van Wijnen en BPD en de gemeente Hengelo stellen het terrein tijdelijk beschikbaar. ‘In de toekomst worden hier woningen gebouwd’, zegt Gosse Dousma, directeur Projectontwikkeling bij Van Wijnen. ‘We bouwen hier aan een levendige stadswijk. Oogst geeft hiervan een voorproefje en laat mensen alvast kennis maken met dit deel van de stad. En dat ondersteunen we graag!’ Buurman en mede-initiatiefnemer René Haafkes vertelt: “Dit is toch een prachtig initiatief, ik heb als buurman eindelijk een levend terrein en er broeit en groeit wat in Hengelo.

Het mooie aan het concept vind ik dat er zoveel mogelijk circulair wordt neergezet, de Rabo Foundation ondersteunt deze gedachte en maakt het met een bijdrage mogelijk. De Creative Terminals die er binnenkort aan komen kunnen makkelijk verhuisd worden zodra het nodig is, en met die gedachte kan je de komende jaren zo ontzettend veel doen.”

Deze zomer zal de opening plaats vinden van Oogst. Wat er dan precies al plaats kan gaan vinden is nog niet zeker vertelt Pascal. “Wij willen snel en hebben er zo veel zin in, als het aan mij alleen had gelegen had ik Beekplein 1 jaar terug hier al geopend, maar dan was er verder niet veel te doen geweest.

Nu de containers ook in zicht zijn kunnen we echt beginnen!” Broedplaats Oogst ontving subsidie van Creatieve Broedplaatsen Twente binnen de categorie ‘Broedplaatsen van Onderop’. Met deze bijdrage hebben zij al deels voorbereidingen kunnen bekostigen en kunnen zij straks een mooie start maken met projecten binnen de Creative Terminal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio