16 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Cameratoezicht bij milieupleinen winkelcentrum Enschede Zuid, Lage Bothof en Op de Brouwerij

Enschede Om afvaldump tegen te gaan start de gemeente Enschede met cameratoezicht. Het dumpen van afval naast de container of op straat (illegale bijplaatsing) zorgt voor een vieze buurt en voor overlast. De meeste inwoners gooien hun afval netjes in de afvalcontainers en ergeren zich ook aan het dumpgedrag. De camera’s worden geplaatst bij milieupleinen waar vaak afval naast de container wordt geplaatst. Op 10 maart 2022 gaf wethouder Jurgen van Houdt het startschot voor het cameratoezicht.

Voor buurtbewoners moet het gelijk duidelijk zijn dat er sprake is van cameratoezicht en waarom dat wordt ingezet. Zo worden de milieupleinen met cameratoezicht voorzien van borden met de tekst ‘U wordt gefilmd’. Ook krijgen de afvalcontainers stickers die het toezicht uitleggen en wordt ook met stoeptegels gewezen op het juist aanleveren van afval.

Afschrikken en beboeten

Cameratoezicht moet in eerste instantie afschrikkend werken en daar blijft het niet alleen bij. “We hopen dat het toezicht inwoners die afval dumpen motiveert om zich beter aan de afvalregels te houden”, zegt wethouder Van Houdt. “We zetten in op meer dan afschrikken. Met de inzet van camera’s pakken we de dumpers van afval stevig aan. Wanneer ze op beeld staan, zijn ze makkelijker op te sporen en kunnen ze naast de eventuele opruimkosten een boete van € 95,- tegemoet zien. Zodat de maatschappij niet voor deze kosten opdraait. Alleen cameratoezicht lost de afvaloverlast natuurlijk niet volledig op. Daar moeten we samen de schouders onder blijven zetten! We vergroten hiermee wel de pakkans en verminderen de overlast door enkelen voor velen.” 

24/7 cameratoezicht

De camera’s bij de milieupleinen staan 24 uur per dag aan en worden continu bekeken op de meldkamer in Hengelo. Alleen de beelden van illegale bijplaatsingen worden bewaard. Overige beelden worden verwijderd. De gemeente houdt met het cameratoezicht rekening met de privacy van buurtbewoners. Beelden van illegale bijplaatsingen worden gedeeld met de handhavers van de gemeente Enschede. Zij zullen vervolgens overgaan tot het beboeten van de daders. 

Camera toezicht bij drie hotspots

De gemeente start met steun van de gemeenteraad nu met cameratoezicht. Hier zijn 10 locaties voor aangewezen. De camera’s komen in eerste instantie te hangen bij de milieupleinen bij winkelcentrum Enschede Zuid, Lage Bothof en Op de Brouwerij. Op die plekken wordt veel te vaak illegaal afval naast de container achtergelaten. De gemeente onderzoekt of het toezicht het gewenste effect heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio