19.1 C
De Bilt

College stemt in met herstructureringsplan FC Twente

Enschede – Het college van B&W stelt de gemeenteraad van Enschede voor om onder voorwaarden in te stemmen met het herstructureringsplan van FC Twente. Dit houdt in dat de gemeente instemt met kwijtschelding van 5 miljoen euro en van 9 miljoen euro een achtergestelde lening maakt. Het restant van de lening blijft onder de bestaande voorwaarden van kracht. De afgelopen tijd is gebruikt om een zorgvuldig proces te doorlopen om een structurele oplossing te vinden voor de financiën van FC Twente.

Korte terugblik

Afgelopen zomer bleek FC Twente feitelijk failliet en wilde de gemeente het financiële risico niet uitbreiden. De gemeente verleende wel uitstel van rente en aflossing van de lening. De toen opgerichte Noabers, bestaande uit een groep ondernemers, waren bereid om extra geld in te brengen. De Noabers gaven een garantie af om het huidige seizoen grotendeels financieel te overbruggen.

Dilemma

De afgelopen maanden heeft de gemeente zich gebogen over het ingewikkelde dilemma om met overheidsgeld een betaaldvoetbalorganisatie overeind te houden. De gemeente staat enerzijds voor grote maatschappelijke opgaven en haar eigen kwetsbare financiële situatie. Anderzijds is er het belang om haar financiële positie in FC Twente veilig te stellen en de plek die FC Twente in de regio heeft, te behouden.

Kwijtschelding en achtergestelde lening

Na alle belangen zorgvuldig te hebben gewogen is het college uitgekomen op het scenario om een deel van de lening achtergesteld te verklaren. Dit houdt in dat de gemeente geen rente en aflossing meer ontvangt van FC  Twente en dat afspraken zijn gemaakt hoe FC Twente dat deel van de lening in de toekomst zal afbetalen, bijvoorbeeld door middel van transferinkomsten. Daarnaast wordt 5 miljoen euro kwijtgescholden. Toetsing van een onafhankelijk expert laat zien dat dit scenario het beste is voor FC Twente om financieel gezond te kunnen worden. De impact op de gemeentelijke financiën valt binnen de kaders die gelden voor staatssteun. Ondanks dat dit scenario een forse aderlating is voor de gemeente, kiest het college hier bewust voor om zo haar positie binnen FC Twente verkleinen.

Proces

De gemeenteraad vergadert op 1 april over het voorstel in de stedelijke commissie en neemt vervolgens in een raadsvergadering op 8 april een besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio