18 C
De Bilt

Crisisnoodopvang Enschede bij Vliegveld Twente met drie maanden verlengd

Het college van B&W van Enschede heeft besloten om de crisisnoodopvang bij Vliegveld Twente te verlengen met drie maanden tot 1 juli 2023. De gemeente Enschede komt daarmee opnieuw tegemoet aan een verzoek van het kabinet om de crisisnoodopvang langer open te houden.

In het voormalige terminalgebouw van Vliegveld Twente vangt Enschede sinds eind juli 2022 zestig asielzoekers op. De crisisnoodopvang zou oorspronkelijk voor drie maanden zijn. Op dringend verzoek van het kabinet besloot het gemeentebestuur afgelopen najaar al de crisisnoodopvang langer open te houden tot 1 april 2023.

Gedoogbeslissing

De crisisnoodopvang past niet binnen het bestemmingsplan dat geldt voor het gebied waarin het terminalgebouw ligt. Daarom besloot het college van B&W juli 2022 om een gedoogbeslissing af te geven aan de eigenaar van dit gebouw om de crisisnoodopvang tijdelijk mogelijk te maken. Het college van B&W heeft deze gedoogbeslissing voor de opvang van zestig asielzoekers nu verlengd tot 1 juli 2023.

Opdracht van gemeenteraad Enschede aan college over asielopvang

De gemeenteraad van Enschede stemde maandag 20 maart 2023 in meerderheid in met het onder voorwaarden structureel opvangen van 550 asielzoekers in een azc in de gemeente. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om hierover allereerst afspraken te maken met de staatssecretaris en het COA. Zodat de voorwaarden die de gemeenteraad stelt ook op papier komen te staan in een brief van de staatssecretaris en in een overeenkomst met het COA. Pas als dat zeker is neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

Eventuele tijdelijke noodopvang

Nadat de gemeenteraad akkoord is met de gemaakte afspraken met de staatssecretaris en het COA over asielopvang in Enschede, neemt het college daarna een besluit over het azc en de eventuele tijdelijke noodopvang. De zestig asielzoekers in de crisisnoodopvang verhuizen dan naar het azc of naar de tussentijdse tijdelijke noodopvang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio