14.3 C
De Bilt

Cursus Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Op 7 september 2024 start in het karakteristieke gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal een cursus ‘Jeugdnatuurbegeleider’. Gedurende een half jaar leren cursisten hoe zij een groep kinderen kunnen begeleiden om op een leuke en luchtige manier te leren over de natuur. Vijf zaterdagen volgen de deelnemers een cursus in natuureducatie. Kennis over de natuur is handig, maar niet nodig. Enthousiasme staat voorop. De cursus is overigens ook geschikt voor mensen die al actief zijn op dit gebied, maar behoefte hebben aan verbreding of verdieping.

Kinderen in contact brengen met natuur

Bezig zijn met de natuur en in de natuur zijn, is goed voor kinderen. Voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. En kinderen die veel bezig zijn met natuur, willen de natuur, later als ze groot zijn, ook beter beschermen. Meer dan genoeg redenen om kind en natuur met elkaar in contact te brengen. In hun vrije tijd en op school. “Kinderen die opgaan in de natuur, is het mooiste wat er is,” geeft cursusleider Marian Torenbeek aan. Zij is zelf enthousiast begeleider van de Junior Rangers en JeugdNatuurClub in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Praktische insteek

Met de cursus Jeugdnatuurbegeleider leren cursisten hoe zij kinderen in hun vrije tijd op een leuke en luchtige manier iets kunt leren over de natuur. Denk hierbij aan activiteitenbegeleiding, maar ook het uitdenken en het organiseren hiervan. “Naast theorie, is het vooral veel doen, oefenen, observeren en leren van elkaar. Denk aan allerlei spelvormen, bushcraft-vaardigheden, onderzoekend leren en gebruikmaken van alle zintuigen. Daarbij komen steeds de verschillende leeftijdscategorieën aan bod,” vertelt de cursusleider. De cursus wordt afgesloten met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van een activiteit en wordt beloond met een certificaat.

Geef je op voor Jeugdnatuurbegeleider!

De cursusdagen vinden plaats op 7 en 21 september, 19 en 26 oktober 2024 en eindigt op 11 januari 2025. Dankzij financiering vanuit Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zijn de kosten slechts € 25,- per persoon. Je krijgt hiervoor 5 zaterdagen instructie, observatie- en praktijkmogelijkheden, een cursusboek, begeleiding en uiteraard koffie en thee. Er zijn 15 plekken beschikbaar.

Dus schrijf je snel in via www.ivn.nl/provincies/overijssel/cursussen-over-de-natuur/cursus-jeugdnatuurbegeleider-bij-nationaal-park-de-sallandse-heuvelrug of neem contact op met Marian Torenbeek via 06 15 60 61 75.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio