13.3 C
De Bilt
donderdag, 30 maart 2023

Proef deelscooters en deelfietsen in Enschede met verplichte parkeerplekken

De gemeente Enschede stimuleert het gebruik van deelvervoer. Denk aan deelauto’s, elektrische deelscooters en deelfietsen. Inwoners zijn zo minder afhankelijk van de auto. Helaas parkeert niet iedereen de scooters en fietsen op de juiste plek. Deelfietsen en deelscooters staan soms midden op de stoep. Dat zorgt regelmatig voor veel overlast. Daarom start de gemeente een proef met verplichte parkeerplekken speciaal voor deelscooters en deelfietsen. Die parkeerplekken heten ‘hubs’.

Marc Teutelink, wethouder Mobiliteit: “Deelvervoer geeft je meer vrijheid om een vervoersmiddel te kiezen dat past bij jouw reis. Misschien kun je de auto laten staan en in plaats daarvan een elektrische deelscooter of deelfiets gebruiken. Dat geeft op de weg weer ruimte aan mensen die echt met de auto moeten. Als deelvervoer dan netjes op de hub geparkeerd wordt geeft dat weer ruimte op de trottoirs. De hubs dienen dus een doel voor alle weggebruikers”.  

Start met 37 hubs in Enschede-Noord en Lonneker

Het gaat om 34 buurthubs en 3 wijkhubs. Elke buurthub heeft plek voor ongeveer 6 deelscooters of deelfietsen. Het is maximaal 300 meter lopen naar een buurthub. Elke wijkhub heeft plek voor ongeveer 10 deelscooters of deelfietsen. Bij elke wijkhub staat een elektrische deelauto.

Verplicht parkeren op de hub van deelscooters

In mei 2023 worden hubs aangelegd. Vanaf die tijd mogen gebruikers hun deelscooters en deelfietsen alleen op de hub parkeren. Zij kunnen hun rit pas afsluiten bij de aanbieder als de deelscooter of deelfiets op de hub staat.

Inwoners denken mee over de definitieve locaties van de hubs

Want inwoners kennen hun wijk het best. Mensen die uitkijken op een mogelijke hub ontvangen binnenkort een brief thuis, met de vraag of ze de locatie in hun buurt geschikt vinden als hub. Bij elke mogelijke hub is binnenkort een QR-code op de grond te vinden. Inwoners kunnen die scannen om zo via de website van de gemeente hun mening te geven over deze locatie.   

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio