9 C
De Bilt

Jongeren in Dinkelland helpen vogels de winter door

Scholieren uit Noord Deurningen hebben hard gewerkt aan het schoolproject “Help vogels de winter door”. Een mooi initiatief van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, samen met de Natuur- en vogelwerkgroep de Grutto.

Het heeft inmiddels al meerdere dagen gevroren. Tot nu toe nog niet echt een hele koude winter maar er is al wel overal rijp geweest. Vogels hebben gedurende de winterperiode extra hulp nodig. Vandaar dat het initiatief “Help vogels de winter door” van de grond is gekomen.

“De reden dat we meehelpen met zulke projecten is om de jeugd bewuster te laten omgaan met de natuur. De jeugd vormt immers voor ons de toekomst. Onder het mom, jong geleerd oud gedaan, willen we dit soort projecten vaker uitvoeren op basisscholen”, vertelt wethouder Ben Blokhuis.

Dagprogramma

De scholieren hebben een druk programma voor de boeg. De dag begon met een presentatie in de klas. Gedurende deze presentatie werden de scholieren meegenomen in het verhaal dat de dieren de winter doorhelpen niet alleen leuk, leerzaam maar ook zeer belangrijk is.

Na de presentatie gingen de scholieren zelf aan de slag. Ze mochten zelf voederhuisjes in elkaar knutselen, pindasnoeren rijgen en vetbollen maken. Leerboerderij Stayble uit Mander heeft voor bouwpakketjes gezorgd. Na afloop mochten de scholieren hun eigen gemaakte knutselwerken meenemen naar huis.

Nationale Tuinvogeltelling

Met alle opgedane kennis doen de scholieren aansluitend in de periode van 28 t/m 30 januari mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Er doen vele gezinnen mee aan dit initiatief, ook uit Twente. Naast voederhuisjes ontvangen scholieren een infoblad, met daarop allerlei handige tips over het voeren van de dieren in de winter. Verder krijgen de scholieren een zoekkaart. Hierop staan de verschillende vogels die genieten van al dat aangeboden lekkers.

“We zijn als gemeente ontzettend blij met dit soort initiatieven. De jeugd in Dinkelland staat hierdoor stil bij onze natuur. Het prachtige Twentse coulisselandschap om het maar even zo te zeggen. Nog niet zo lang geleden heeft de Nationale Boomfeestdag plaatsgevonden, die meer dan geslaagd was. Nu staan we alweer voor een nieuw initiatief! Hier mogen we als gemeente zeker trots op zijn”, laat wethouder Ben Blokhuis weten.

Meer informatie

Voor verdere informatie over dit project kunt u contact opnemen met Coen Dijkstra, beleidsmedewerker Groen en Spelen van de gemeente, via c.dijkstra@noaberkracht.nl. Of met Wim Wijering van de Natuur- en Vogelwerkgroep ‘De Grutto’ via wimwijering@hotmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio