17.2 C
De Bilt

Gemeente Dinkelland organiseert training over minder gasverbruik

Denekamp In veel huizen van de gemeente Dinkelland zijn de radiatoren of vloerverwarming niet goed ingeregeld, waardoor de warmte vanuit de cv-ketel niet goed verdeeld wordt. Met een goed ingeregeld verwarmingssysteem valt veel gemak te winnen, terwijl het aardgasverbruik flink omlaag kan gaan, helemaal als de temperatuur van de cv-ketel daardoor ook lager kan worden gezet.

Het goed instellen van de radiatoren of vloerverwarming heet ‘waterzijdig inregelen’. De gemeente Dinkelland organiseert de komende periode samen met Gas Terug bijeenkomsten, om inwoners te leren hoe ze dit zelf kunnen doen. De eerste bijeenkomst is op 22 februari ’23 van 20.00 tot 21.30 uur bij ’t Trefpunt in Weerselo.

“We stimuleren inwoners om bewust om te gaan met energie en grondstoffen. Deze training is specifiek gericht op het eenvoudig besparen op het gasverbruik. Het kost alleen tijd, maar kan wel enorm schelen in je portemonnee. En tegelijkertijd lever je dan ook een kleine bijdrage aan het klimaat. Kortom, een win-winsituatie”, laat wethouder Cel Severijn weten.

Het initiatief

De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen hebben samen met het Losserse buurtinitiatief Gas Terug een interactieve instructievideo laten ontwikkelen. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe het inregelen voor verschillende soorten verwarmingsinstallaties werkt. Door een simpel keuzeproces komt men uit bij de instructies voor een eigen type verwarmingsinstallatie.

Vanaf 2019 leidde het buurtinitiatief Gas Terug succesvol vrijwilligers op, die in hun eigen buurt hielpen radiatoren beter in te regelen en cv-ketels anders af te stellen. Het doel was om buren eenvoudig te helpen aardgas te besparen. Door corona kon dit initiatief niet verder worden uitgerold. Omdat iedereen met een beetje geduld en handigheid zelf zijn systemen goed kan inregelen én om meer mensen hierbij te ondersteunen, is nu de interactieve lesvideo ontwikkeld.

Bijeenkomst Dinkelland

Tijdens de bijeenkomsten worden de deelnemers op weg geholpen en kunnen vragen worden gesteld. Ook leent de gemeente daar inregelkits uit. Het beter inregelen van de cv-installatie kost dus alleen tijd. De eerste informatiebijeenkomst wordt gehouden op woensdag 22 februari ’23 van 20.00 tot 21.30 uur bij ’t Trefpunt, Legtenbergerstraat 6 in Weerselo.

Wie deel wil nemen aan de bijeenkomst kan zich daarvoor aanmelden via duurzaam@dinkelland.nl. Deelname aan de avond is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Wie zelf aan de slag wil, zónder de informatieavond te bezoeken, vindt de link naar de interactieve instructievideo binnenkort op de website van de gemeente.

Lager aardgasverbruik

Na het inregelen stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid water die nodig is om elke ruimte goed te verwarmen. Een optimale doorstroming van radiatoren of vloerverwarming verbetert de warmteafgifte. De warmteverdeling werkt efficiënter over de verschillende kamers. Bovendien kan daardoor vaak de basistemperatuur van de cv-ketel worden verlaagd. Samen kan dit tot wel 20 procent schelen in het aardgasverbruik, zonder in te leveren op het comfort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio