17 C
De Bilt

E-waste Race Twenterand succesvol: 8.763 oude elektrische apparaten ingezameld

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van vijf basisscholen uit de gemeente Twenterand tijdens de E-waste Race zoveel mogelijk elektronisch afval ingezameld. Zij gingen de strijd aan met elkaar en vijf scholen uit de gemeente Hardenberg. Door het elektronische afval (ook wel e-waste) apart in te zamelen, kunnen de grondstoffen opnieuw worden gebruikt voor nieuwe producten. Ook wordt zo voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Leerlingen van groep 7-8 van de Willibrordusschool in Vroomshoop zamelden maar liefst 2.683 elektronische apparaten in. Daarmee zijn zij op de tweede plaats geëindigd van de tien deelnemende scholen in gemeente Hardenberg en Twenterand. Wethouder Aimée van der Ham bracht vandaag een bezoekje aan deze actieve inzamelaars: “De leerlingen van de Willibrordusschool zijn in de afgelopen week heel erg druk geweest. Ze hebben van alles ingezameld, bijvoorbeeld oude snoeren, radio’s en tv-schermen. Ik vind het heel leuk dat deze jonge inwoners van onze gemeente zich zo inzetten voor hergebruik en recycling.”

E-waste Race in Twenterand

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het e-waste niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica.

De race ging begin juni van start met een interactieve gastles waarin leerlingen informatie kregen over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. Daarna zamelden de leerlingen vier weken lang elektronisch afval in. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle ingezamelde apparaten worden hergebruikt of gerecycled.

Afval scheiden en inleveren

Wethouder van der Ham sluit de E-waste Race af met een video waarin zij oproept om ook nu de E-waste Race is afgelopen, door te gaan met afval scheiden en inleveren: “Lever apparaten of spullen die je niet meer gebruikt, maar nog wel goed zijn in bij een van de kringlopen in onze gemeente. Zo kunnen andere mensen de spullen voor een klein prijsje kopen en opnieuw gebruiken. Heb je spullen die niet meer bruikbaar op kapot zijn? Lever ze dan in bij een inleverpunt bij de supermarkt of bouwmarkt of bij de milieustraat in Vroomshoop. Als inwoner van onze gemeente kun je bij de milieustraat bijna alle soorten afval inleveren. Gratis of tegen een laag tarief.” Bekijk de video via deze link.

Tijdens de E-waste Race gingen vijf scholen uit de gemeente Twenterand en vijf scholen uit de gemeente Hardenberg de strijd met elkaar aan. In de gemeente Twenterand deden de volgende scholen mee: CBS De Pölle (Vriezenveen), Daltonschool Weemewereld (Vriezenveen), CBS ‘t Groeipunt (Vroomshoop), De Smithoek (Den Ham) en Willibrordusschool (Vroomshoop). De race is een initiatief in samenwerking met de gemeente Twenterand, Stichting OPEN en WeeeNL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio