12.3 C
De Bilt

Eikels giftig voor honden

Hengelo – De kruising tussen een teckel en Jack Russel, Limo, had het bijna niet overleeft. De hond at ongemerkt een eikel en werd doodziek. Ze werd gelukkig net op tijd gered door artsen van de Dierenkliniek Hengelo. De Hengelose eigenares Olga de Boer is er flink van geschrokken. “Ik wist het niet. Echt niet. Ik werk bij de dierenambulance maar ik had geen idee dat honden zo ziek kunnen worden van eikels.”

Ziek door een eikel

Vorige week ging de vriend van Olga met Limo wandelen. Waarschijnlijk heeft de hond toen een eikeltje opgegeten. “Ze eet ze nooit maar nu blijkbaar in eens wel.” Bij thuiskomst was er in eerste instantie niets aan de hand. “Maar ineens lag haar bench vol met braaksel. Daar ontdekte ik stukjes eikel in. Toen ik de boel had opgeruimd, had Limo overal geplast en begon ze te trillen en met haar ogen te draaien. Mijn vriend wist als jager en natuurmens dat het foute boel was. En de dierenarts zei dat ik zo snel mogelijk met Limo moest komen.“

De hond kreeg bij de dierenarts een spuit en speciale tabletten, Zo werd het hondje weer ‘tot leven’ gebracht. Limo knapte dankzij de medicatie weer op en mocht weer mee naar huis. “Een dag later was Limo weer de oude, gelukkig”, aldus Olga de Boer. Ze weet nu dat ze haar hond uit de buurt van eikels moet houden. “Dit overkomt me niet weer.”

Goed opletten

Niet iedereen weet dat eikels giftig zijn voor honden. Daarom waarschuwt Dierenkliniek Hengelo hondeneigenaren om goed op te letten in het bos. Er zijn bij de kliniek aan de Transformatorhof vorige week 3 honden (waaronder Limo) binnengebracht. Na het eten van eikels waren ze erg ziek geworden. Limo was er het slechtst aan toe. Twee andere honden waren er minder slecht aan toe maar zij gedroegen zich volgens de kliniek ineens heel sloom. Deze honden zijn ook behandeld.

Tannine en looizuur

De vergiftiging van de 3 honden was voor de Dierenkliniek mede aanleiding om via Facebook een waarschuwing te laten uitgaan. In eikels zit tannine waarin grote hoeveelheden looizuur zitten. Eiwitten gaan klonteren door looizuur. Als een hond eikels eet, kan hij daardoor buikpijn of diarree krijgen, wordt hij sloom, kan verlammingsverschijnselen krijgen en zelfs doodgaan. Er zijn ook honden die nergens last van hebben, toch moet er opgepast worden voor het in grote hoeveelheden eten van eikels door honden.

De Dierenkliniek adviseert eigenaars om, als hun hond gek is op eikels, het dier vooral aan de lijn uit te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio