15.1 C
De Bilt

Enquête over veiligheid in het buitengebied in Dinkelland en Tubbergen

De afgelopen jaren zijn steeds meer signalen van criminaliteit in het buitengebied. Bekende voorbeelden zijn drugslabs of hennepkwekerijen. In Dinkelland en Tubbergen is het gelukkig relatief veilig. Dat willen we zo houden en daar kunnen we hulp van onze inwoners goed bij gebruiken. Dus ontvangen inwoners en ondernemers die in het buitengebied wonen een brief met een enquête.

Inwoners en ondernemers die wonen of werken in het buitengebied zien of horen misschien wel eens iets waarvan ze zich afvragen of het allemaal wel klopt. Dat kunnen signalen zijn van criminaliteit: criminelen uit de ‘onderwereld’ maken gebruik van de ‘bovenwereld’ voor hun activiteiten. Daarom ontvangen inwoners in het buitengebied deze week een brief met een uitnodiging voor een enquête. Met onder andere vragen over ondermijning, veiligheid, maatregelen tegen inbraak en het onderhoud van de openbare ruimte.

Project veilig buitengebied

De enquête over veiligheid in het buitengebied is de eerste stap in het project Veilig Buitengebied Dinkelland Tubbergen. In dit project werken de gemeenten samen met verschillende partijen om het gebied leefbaar en veilig te houden en, waar nodig, te verbeteren.

De uitkomsten van de enquête geven hopelijk meer inzicht in hoeverre de problematiek van niet zichtbare criminaliteit speelt in dit gebied van Dinkelland en Tubbergen. Aan de hand van deze uitkomsten, en de ervaringen van alle betrokken partijen, wordt een vervolgtraject opgestart.

Blijvend aandacht hebben

“Het noaberschap is hier groot en men zorgt voor elkaar, maar we weten ook dat er veel op onze inwoners en ondernemers afkomt”, vertelt waarnemend burgemeester Jon Hermans van Tubbergen. “We zijn ons bewust dat bijvoorbeeld georganiseerde misdaad in het buitengebied een probleem kan vormen, ook bij ons. We moeten blijvend aandacht voor veiligheid in buitengebied hebben, want de kracht zit ‘m in bewustwording.”

Burgemeester John Joosten van Dinkelland vult aan: “Op het gebied van veiligheid in het buitengebied spelen uiteenlopende vraagstukken. “Denk aan overlast, (jeugd-)criminaliteit, verkeersveiligheid, afvaldumping en ondermijnende criminaliteit. Dit kunnen we als gemeente of politie niet alleen aanpakken. Daarom werken we samen met onder andere politie, waterschap, jagers en  natuurverenigingen. Ik ben blij dat we met een diverse samenstelling aan de slag gaan met het project Veilig Buitengebied Dinkelland Tubbergen.”

Verdachte situatie of criminaliteit melden

Het is belangrijk om een verdachte situatie of criminele zaken te melden. Dat kan bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem. Bij Meld Misdaad Anoniem kan iedereen anoniem een tip doorgeven. Als de gemeente een melding ontvangt, wordt altijd eerst een onderzoek gestart. Vaak in samenwerking met de politie en andere instanties. De gemeente of politie onderneemt nooit zomaar actie op basis van een melding. Pas als uit onderzoek blijkt dat de melding klopt, kan er actie worden ondernomen. De melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel en wordt onderdeel van de gebruikelijke onderzoeken. Kijk voor meer informatie op: www.meldmisdaadanoniem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio