13.8 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Gemeente Enschede ondersteunt creatieve broedplaatsen in zoektocht naar huisvesting

Enschede Het college van B&W heeft besloten om €132.980 beschikbaar te stellen voor creatieve broedplaatsen. Het geld komt beschikbaar voor onderzoek naar huisvesting, het zoeken naar nieuwe locaties, modulaire broedplaatsen en het opstarten van een samenwerkingsplatform. Door bij te dragen wil de gemeente de creatieve broedplaatsen versterken zodat een jong, alternatief, creatief en internationaal publiek en kunstenaars zich thuis voelen in Enschede en hun talenten hier verder kunnen ontwikkelen.

Steeds vaker zijn creatieve broedplaatsen en bedrijven op zoek naar geschikte huisvesting. Deze organisaties zitten namelijk vaak op tijdelijke locaties. Dit brengt financiële voordelen met zich mee, maar soms ook veel onzekerheid. Om een duurzamere oplossing te vinden voor dit vraagstuk stelt de gemeente een ton beschikbaar voor het zoeken naar geschikte locaties. Een aantal broedplaatsen krijgen in totaal €80.000,- voor het zoeken naar een geschikte nieuwe locatie. Het gaat om broedplaatsen die wegens herontwikkeling acuut op zoek zijn naar nieuwe huisvesting.

Aanvullend is er een bedrag van €20.000 euro beschikbaar voor het uitvoeren van een onderzoek naar de huisvestingsvraag van creatieve bedrijvenruimtes en broedplaatsen in Enschede.

Onderzoek naar modulaire broedplaatsen

Omdat bedrijfsruimte schaars is wordt er ook gezocht naar andere oplossingen om creatieve makers de ruimte te bieden. Daarom stelt de gemeente €7.980 beschikbaar voor onderzoek naar zogenaamde modulaire broedplaatsen. Studioworks Design en Tetem gaan onderzoeken of er een vorm kan bestaan van modulaire huisvesting van creatieve broedplaatsen die kan bewegen tussen leegstaande beschikbare locaties in de stad. De partijen gaan onderzoeken of dit een flexibel, goedkoop en aantrekkelijk alternatief kan zijn in de zoektocht naar ruimte voor makers.

Samen de krachten bundelen in Enschede

Tot slot stelt de gemeente €25.000 beschikbaar voor De Sektor. De Sektor is een samenwerkingsplatform van creatieve broedplaatsen en makers in Enschede. Aan de hand van een nieuw opgesteld manifest versterkt en vertegenwoordigt De Sektor de belangen van creatieve broedplaatsen en makers in de stad. Door de krachten te bundelen hoopt het platform de creatieve sector in Enschede te versterken en weerbaarder te maken. Het pas opgestelde manifest van De Sektor is te lezen op www.desektor.nl.

Ruimte om te werken aan de oplossingen van morgen

Wethouder Cultuur Jeroen Diepemaat: “Ik ben blij dat we de creatieve sector kunnen ondersteunen met dit huisvestingsvraagstuk. Creatieve broedplaatsen spelen namelijk een belangrijke rol in Enschede. Creatieve broedplaatsen bieden ruimte voor ondernemers, talent en inwoners om te experimenteren, te ontspannen en om te werken aan de oplossingen van morgen. Ook fungeren ze als thuishaven voor (internationale) studenten, de creatieve sector, en startups. Doordat deze groepen zich hier op hun gemak voelen, binden zij zich aan de stad. De laatste jaren zien we in Enschede de ontwikkeling van een aantal creatieve broedplaatsen. Deze trekken veelal een alternatief, creatief, internationaal en jong publiek dat op zoek is naar een alternatief en spannend aanbod.”

In totaal heeft het rijk €550.000 beschikbaar gesteld voor de creatieve sector. Het overgebleven geld wordt uitgekeerd op het moment dat de broedplaatsen daadwerkelijk gaan verhuizen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio