21.5 C
De Bilt

Gemeente Enschede en Rabobank ondersteunen en ontzorgen nog meer ondernemers bij plaatsen zonnepanelen op grote bedrijfsdaken

Gemeente Enschede en Rabobank slaan de handen ineen en helpen ondernemers die beschikken over ruime bedrijfsdaken en interesse hebben om deze te beleggen met zonnepanelen. Na de succesvolle twee acties in 2022 wordt de actie ‘Zon Op Dak’ nu verlengd. De actie past binnen de gemeentelijke ambitie om de mogelijkheden voor zon op dak maximaal te benutten.

Dat betekent zon op daken van o.a. gemeentelijke panden, woningbouwcorporaties en bedrijventerreinen. De gemeente en Rabobank werken samen met ingenieursbureau bind, dat de ondernemers tijdens het gehele proces ondersteunt en ontzorgt. Zo hopen de gemeente en Rabobank meer ondernemers te enthousiasmeren voor zon op dak.

Versnelling proces zon op dak

Om het proces te versnellen reserveerde het college in de zomernota een bedrag van 500.000 euro dat voor het grootste deel bestemd is voor zon op bedrijfsdaken. Wethouder Niels van den Berg: We staan voor een grote opgave als het gaat om de opwek van duurzame energie. Samen moeten we komen tot realistische oplossingen voor alle Enschedeërs. In de Energievisie hebben we hierover afspraken gemaakt, mede op basis van de zonneladder en reacties uit de samenleving. Daaruit blijkt dat er veel draagvlak is voor het benutten van zon op dak. Voor ondernemers worden zonnepanelen interessanter omdat ze steeds meer rendement opleveren, ook nu de energieprijzen stijgen. Daar dragen we als gemeente graag ons steentje aan bij’’.

Joep Kockmann, directeur Coöperatieve Rabobank, vult aan: “Mijn collega’s adviseren dagelijks ondernemers over de verduurzaming en financiering. Bij het project zon op dak delen we onze kennis en ervaring om Enschedese ondernemers verder te helpen.’’

Ontzorgingspakket voor ondernemers

De aanschaf van zonnepanelen voor een bedrijfsdak kan een ingewikkeld proces zijn. Daarom helpt advies- en ingenieursbureau bind wederom ondernemers stap voor stap bij het optimaal benutten van hun dak. Elize Radema, projectleider bij de gemeente Enschede: “Door samen te werken bij de voorbereiding, inkoop en installatie kunnen ondernemers zonnepaneleninstallaties van goede kwaliteit tegen een juiste prijs aanschaffen. Daarbij krijgen ondernemers gratis persoonlijk advies, inclusief een dakschouw. Niet elk dak is namelijk geschikt voor zonnepanelen”. Ook is er hulp bij de aanvraag van subsidies (SDE+) en zijn er offertes beschikbaar. Bedrijfseigenaren en eigenaren van maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed komen hiervoor in aanmerking.

Aanmelden

Ondernemers die interesse en/of vragen hebben, kunnen zich melden via zonopdak@enschede.nl. De gemeente neemt daarnaast ook zelf contact op met eigenaren van bedrijfspanden die een ruim dak met veel potentie voor zonne-energie hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio