9.8 C
De Bilt

Solar Parking: Gemeente Enschede helpt eigenaren parkeerterreinen bij realisatie

Enschede Gemeente Enschede helpt eigenaren van parkeerterreinen met het realiseren van overkappingen met zonnepanelen. Parkeerterreinen zijn bijzonder geschikt voor de opwek van duurzame elektriciteit. En de ruimte wordt zo dubbel benut omdat auto’s er kunnen parkeren en opladen. In 2030 moet 70% van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Met deze ‘solar carports’ wil de gemeente het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit in de stad vergroten.

Opwekken duurzame energie

Met de Energievisie geeft Enschede lokaal invulling aan dat wat het landelijk klimaatakkoord van gemeenten vraagt. Volgens dit akkoord moet in 2030 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen afkomstig zijn. Met solar parking levert Enschede hieraan een bijdrage. Solar parking past daarnaast ook nog eens heel efficiënt binnen het beleid van de zonneladder. De zonneladder geeft aan welke volgorde leidend is voor de toepassing van zonne-energieprojecten. Op de eerste trede staat het benutten van lege daken en onbenutte bebouwde locaties.

Studie naar haalbaarheid

Ingenieursbureau Sweco start in opdracht van de gemeente met een onderzoek naar de haalbaarheid van solar parking voor grote parkeerterreinen. Hierbij gaat het om zowel particuliere als gemeentelijke parkeerterreinen. Het onderzoek focust zich op de technische, financiële en sociaalmaatschappelijke haalbaarheid. Hieruit ontstaat een lijst met meest kansrijke parkeerterreinen. Eigenaren van een kansrijk parkeerterrein ontvangen vervolgens, als zij dit willen, ondersteuning bij de uitvoering van hun plan.

Eigenaren van grote parkeerlocaties, zoals een parkeerterrein bij sportclubs, winkelcentra en bij bedrijven, kunnen zich melden bij de gemeente om deel te nemen aan dit haalbaarheidsonderzoek. Ook eigenaren van kleine parkeerterreinen kunnen zich melden voor

een eventuele volgende ronde. Aanmelden kan via solarparking@enschede.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio