9.2 C
De Bilt

Enschede zorgt voor uitbreiding jeugdhulp op scholen

Het college van B en W van de gemeente Enschede heeft besloten de jeugdhulp op scholen in Enschede voort te zetten en uit te breiden. De jeugdhulp op scholen (OnderwijsJeugdhulpArrangementen – OJA) is in 2018 bij wijze van proef geïntroduceerd bij vijf onderwijsinstellingen.

De proef komt voort uit de wens om jeugdhulp dichter bij kinderen en gezinnen te organiseren. Op de vijf scholen die deelnemen aan de proef, zijn jeugdhulpverleners aanwezig. Ze draaien mee in de schoolteams. Zij kunnen zo vroegtijdig en snel ondersteuning bieden aan kinderen en jongeren die thuis en/of op school extra hulp nodig hebben. Bij de pilot zijn de jeugdzorginstellingen Pluryn en Jarabee betrokken.

Alleen maar winnaars

Wethouder Jurgen van Houdt van onderwijs en jeugdhulp is erg enthousiast over deze vernieuwende aanpak: “De proef met jeugdhulp op scholen heeft uitgewezen dat die effectief is. Ouders en scholen zijn positief. Ze zijn tevreden over de korte lijnen, de laagdrempelige manier van werken en de snelle inzet van hulp voor onze jongeren. We willen hier heel graag mee doorgaan. Op termijn willen we dat meer scholen deze hulp kunnen bieden.”

Paul Overakker, bestuurder van onderwijsorganisatie Attendiz met twee scholen waar jeugdhulp is georganiseerd: “Een jeugdhulpverlener op school ziet meer, beter en eerder. Samen met school wordt er snel gehandeld. Problemen van kinderen in gezinnen worden zo voorkomen of opgelost. De leerkracht kan zich richten op goed lesgeven. Deze werkwijze kent alleen maar winnaars.”

Innovatieve aanpak

Scholen waar relatief veel leerlingen extra ondersteuning en jeugdhulp krijgen, komen in aanmerking. Alleen dan is het effectief om op deze wijze jeugdhulp via de school te organiseren. De scholen die deelnamen aan de proef zijn: Bonhoeffer College Praktijkonderwijs Vlierstraat, Speciaal onderwijs Het Reliëf, Voortgezet speciaal onderwijs Neon College, speciaal basisonderwijs Ariënsschool, speciaal basisonderwijs Het Pontem. In totaal bieden zij aan ongeveer 900 leerlingen onderwijs.

Het college van B en W wil per 1 januari 2025 ook deze vorm van jeugdhulp mogelijk maken op Panta Rhei College en Het Stedelijk Diekman.

Enschedese aanpak

De Enschedese aanpak is heel bijzonder. Zonder deze arrangementen – groepsgericht en preventief waar het kan en individueel waar het moet – zouden de uitgaven voor jeugdhulp hoger zijn geweest. Van Houdt: “Wij zijn trots dat we samen met jeugdhulpaanbieders Pluryn en Jarabee en onze onderwijspartners een aanpak hebben ontwikkeld waar kinderen en jeugdigen voordeel bij hebben. Deze aanpak draagt bij aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen in onze mooie stad.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio