4.1 C
De Bilt

Enschede start proef met verruiming stortquotum

Gemeente Enschede start op 1 januari 2023 een proef met het verruimen van het stortquotum voor grof afval. Dit betekent dat inwoners per jaar 300 kilo gratis kunnen storten bij een afvalbrengpunt, in plaats van de huidige 75 kilo. De maatregel moet ertoe bijdragen dat de hoeveelheid (grof) afval naast de containers afneemt en het straatbeeld verbetert. De proef duurt een jaar. Na evaluatie van de resultaten wordt duidelijk of er voldoende reden is om de maatregel voor langere tijd in te voeren.

Samen de stad schoon houden

We starten de proef omdat op meerdere plekken in Enschede inwoners hun (grof)afval naast de container zetten. Restafval, papier of verpakkingen horen in de containers. Grofvuil hoort thuis bij een afvalbrengpunt. Ook slingeren blikjes, plastic, glas of ander zwerfafval regelmatig rond op straat. ‘Het is een flinke uitdaging om een grote stad als Enschede schoon te houden,’ vertelt wethouder Leefomgeving Marc Teutelink. ‘We zijn hier samen met Twente Milieu, Onderhoud Enschede, inwoners en veel andere betrokkenen dagelijks mee bezig. We zetten verschillende maatregelen in om het straatbeeld te verbeteren en bijplaatsingen van afval tegen te gaan. Samen houden we Enschede schoon!’.

Balans tussen de effecten

Voor de uitvoering van de proef reserveerde de gemeenteraad eenmalig een bedrag in de begroting. Deze maatregel zorgt in 2023 voor inwoners dus niet voor een extra stijging van de kosten. Bij het maken van beleid voor de inzameling en verwerking van afval streven we naar balans tussen de effecten op duurzaamheid en milieu, de maatschappelijke kosten en het serviceniveau richting inwoners. Deze drie aspecten nemen we mee in de toetsing en bij de evaluatie van de proef.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio