21.6 C
De Bilt

Enschede wil over wifitellingen onafhankelijk oordeel van de rechter

Het college van B&W van Enschede stapt naar de rechter om een onafhankelijk oordeel te krijgen over de wifitellingen in de binnenstad. Enschede bestrijdt de aantijging van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat er persoonsgegevens werden verwerkt bij de wifitellingen. Ook na een uitgebreid bezwaarschrift van de gemeente Enschede blijft de AP bij haar standpunt dat Enschede niet voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het gemeentebestuur van Enschede kan zich niet vinden in het besluit van het AP en de bestuurlijke boete en dient daarom een beroepschrift in bij de rechtbank.

Wifitellingen

In de periode mei 2018 tot en met april 2020 liet Enschede passantentellingen uitvoeren in de binnenstad met wifisensoren. Het doel van deze tellingen was om inzicht te krijgen in bezoekersaantallen op diverse plekken in de binnenstad. De AP vindt dat de gemeente Enschede met de passantentellingen persoonsgegevens heeft verwerkt. De gemeente Enschede bestrijdt dat. De verzamelde gegevens, de versleutelde en afgeknipte MAC adressen en de grove locatiegegevens, zijn in dit specifieke geval niet te herleiden tot personen.

Autoriteit Persoonsgegevens

De AP staat op het standpunt dat het theoretisch wel mogelijk is om personen te identificeren aan de hand van de verzamelde data. De AP heeft op geen enkele wijze aangetoond hoe dit in de praktijk bij de passantentellingen in Enschede mogelijk was. Bovendien heeft daadwerkelijke identificatie nooit plaatsgevonden. In een beroepschrift beargumenteert Enschede dat het onderzoek, het boetebesluit en de beslissing op bezwaar van de AP op een aantal onjuiste suggesties en niet op feiten gebaseerde aannames berusten.

‘Suggestie van AP is zeer kwalijk’

Wethouder Jurgen van Houdt: “Laat ik één ding duidelijk stellen: Enschede heeft met de passantentellingen nooit bezoekers in onze binnenstad geïdentificeerd of gevolgd. Dat wilden wij niet. Dat konden wij ook niet. Het feit dat de AP die suggestie wel heeft gewekt in haar boetebesluit en in haar media-uitingen, vindt het college van Enschede zeer kwalijk. Daarnaast blijft het gemeentebestuur van Enschede van mening dat het besluit van de AP niet voldoet aan meerdere beginselen van behoorlijk bestuur, zoals evenredigheid, zorgvuldigheid en gelijkheid.”

Enschede was niet de enige gemeente die op digitale wijze passantentellingen liet uitvoeren. Meer dan 200 andere Nederlandse gemeenten lieten op vergelijkbare wijze passantentellingen uitvoeren. Enschede kreeg tot op heden als enige gemeente een bestuurlijke boete opgelegd van de AP, zonder waarschuwingen en overleg vooraf.

‘Toekomstige slimme digitale toepassingen’

“Als innovatieve stad en als innovatieve regio Twente vinden wij het van groot belang dat een onafhankelijke rechter zich uitspreekt in dit geschil met de AP”, aldus wethouder Jurgen van Houdt. “Een rechterlijke uitspraak is namelijk van belang voor de ontwikkeling van toekomstige slimme digitale toepassingen. Niet alleen in Enschede, maar in vele Nederlandse steden en gemeenten. We willen graag innoveren met inachtneming van ieders privacy en gegevensbescherming. Het zou ons en andere gemeenten helpen als een toezichthoudende instantie daar constructief over meedenkt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio