8.8 C
De Bilt

Enschede wil ijsbaan structureel open houden

Goed nieuws voor de schaatsers in Enschede en wijde omgeving. Als het aan het college van Enschede ligt blijft de ijsbaan in Enschede bestaan. De gemeente trekt er extra geld voor uit. Met dat extra geld wordt de ijsbaan in de loop van de komende drie jaar verduurzaamd. Bovendien wordt een extra bijdrage geleverd aan de exploitatie. Ook krijgt de toekomstige exploitant meer gebruikersmogelijkheden dan alleen schaatsen en andere sporten.

Het hele jaar in gebruik

Uit onderzoek naar de exploitatiemogelijkheden, uitgevoerd door bureau Synarchis, blijkt dat er mogelijkheden zijn deze te verbeteren. Daarbij is dan wel belangrijk dat de exploitant het gebouw ook voor andere doeleinden gedurende het hele jaar mag inzetten. Dat kan van alles zijn; van een rommelmarkt tot congressen. Om dat mogelijk te maken wordt het bestemmingsplan aangepast.

Mogelijkheden voor verduurzaming

Bovendien gaat de gemeente het gebouw verduurzamen en kijkt daarbij naar zaken als zonnepanelen boven parkeerplaatsen, een zogenaamde energie-hub en misschien zelfs naar kleine windmolens. De verduurzaming vraagt om een incidentele investering van een kleine half miljoen verdeeld over de komende 3 jaar. Daarnaast verhoogt de gemeente de jaarlijkse exploitatiebijdrage met €250.000 tot een totaalbedrag van €350.000,-.

IJsbaan hoort bij stad als Enschede

“Het is veel geld inderdaad”, beaamt sportwethouder Niels van den Berg, “maar het gaat ook om grote aantallen actieve sporters. Bovendien is het een voorziening die past bij een grote stad als Enschede. Ook hoort schaatsen bij ons erfgoed en dat moeten we met elkaar bewaken”.

Oorspronkelijk bedroegen de kosten circa 700.000 euro per jaar. “We hebben er hard aan gewerkt om dat bedrag naar beneden bij te stellen zodat een stad als Enschede deze ijsbaan kan behouden voor de regio. Dat hebben we onder andere gedaan door een combinatie van verduurzaming en het mogelijk maken van een bredere exploitatie”, legt Van den Berg uit. De kosten komen overeen met de kosten bij andere gemeenten met een ijsbaan.

Op 9 oktober bespreekt de gemeenteraad van Enschede het plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio