11.1 C
De Bilt

Aan de slag met ‘Eten uit de regio’ in de gemeente Hellendoorn

Maandagmiddag 11 april was de aftrap ‘Eten uit de regio’. Het startsein voor de gemeente Hellendoorn om meer lokaal geproduceerd voedsel te gebruiken binnen de eigen organisatie. Wethouder Jelle Beintema en agrarisch beleidsadviseur Loes Meijerink waren hier namens de gemeente bij aanwezig, samen met de lokale ondernemers van boerderijwinkel Suydbroek in Haarle, boerderijwinkel Weidehuus uit Hellendoorn en Raamsteeboers zuivel uit Hellendoorn.

Intentieverklaring

In november ondertekenden 21 van de 25 Overijsselse gemeenten de intentieverklaring om aan de slag te gaan met ‘Eten uit de regio’, waaronder de gemeente Hellendoorn. Koen Olde Hanter is vanuit de provincie Overijssel als dealmaker betrokken bij ‘Eten uit de regio’. “Sinds de ondertekening van de intentieverklaring ‘Eten uit de Regio’ hebben de deelnemende gemeenten gewerkt aan concrete plannen. Met deze aftrap gaat de gemeente Hellendoorn aan de slag met hun eigen doelen en ambities.

Korte keten

‘Eten uit de regio’ brengt lokale en regionale voedselproducenten en consumenten bij elkaar. Dit wordt ook wel ‘korte keten’ genoemd. In een korte keten zijn er geen, of zo min mogelijk schakels tussen wie het voedsel maakt en wie het opeet. Voedsel gaat bijvoorbeeld rechtstreeks van de boer naar de consument. Dit kan via een webshop, boerderijwinkel of kraam langs de weg. ‘Eten uit de regio’ sluit hier heel mooi op aan.

Eten uit de regio

De agrarische sector maakt een lastige tijd door. De gemeente Hellendoorn laat in het Agrarisch Actieplan zien op welke manier de gemeente de agrariërs ondersteunt en faciliteert. Verbinding is hierin het centrale thema. “Ook op gebied van korte ketens wil de gemeente de boeren ondersteunen waar mogelijk. Het programma ‘Eten uit de regio’ sluit hier goed op aan”, vertelt Loes Meijerink, beleidsmedewerker agrarische zaken bij de gemeente Hellendoorn.

“We hebben als gemeente een aantal doelen gesteld, bijvoorbeeld door het opnemen van lokaal voedsel in het aanbod van de gemeentelijke kantine. Hiermee worden lokale korte ketens en (nieuwe) verdienmodellen binnen de agrarische sector gestimuleerd. Bovendien past lokaal geproduceerd voedsel in de duurzame gedachte die gemeente Hellendoorn wil uitstralen.

Uitdagingen

Wethouder Jelle Beintema: “We staan in onze gemeente voor grote uitdagingen op het gebied van de landbouw. Deze uitdagingen kunnen we alleen samen het hoofd bieden. Dit doen we onder andere met de start van ‘Eten uit de regio’ waar we met elkaar aan de slag om onze doelen en ambities te realiseren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio