15.6 C
De Bilt

Fietsverlichtingscontrole Veel fietsers zonder verlichting op weg


LosserIn het kader van de verkeersveiligheid en het landelijke fietsverlichtingscampagne ‘Daar kun je mee thuiskomen’ hield de gemeente Losser samen met politie en verkeersadviesbureau Tref-ik op 11 januari een fietsverlichtingscontrole aan de Oldenzaalsestraat. Tijdens deze controle zijn 42 mensen gesignaleerd zonder verlichting. Hun verlichting deed het niet of stond gewoonweg niet aan. Smoesjes als “de lampjes zijn net kapot gegaan” en “de batterij is echt net leeg”, vertelden vele mensen. Maar fietsen zonder verlichting is levensgevaarlijk.

“Verkeersveiligheid speelt overal”, aldus wethouder Prins. “Mensen hebben het er altijd over, infrastructuur en veiligheid zijn onderwerpen die iedereen aangaan. Uit ervaring weet ik ook dat mensen, die een verkeersongeval hebben meegemaakt, er hun leven lang last van hebben.”
Een promotieteam ging in gesprek met fietsers zonder licht – vooral jongeren – over de noodzaak van goede fietsverlichting. Dit keer kwamen de onverlichte fietsers er nog mee weg en kregen zelfs fietslampjes om hun fiets gelijk te kunnen verlichten, maar volgende week zal ook de politie hierbij worden ingezet en kunnen onverlichte fietsers een bekeuring verwachten.

Daar kun je mee thuiskomen


De controle was vooraf op de scholen aangekondigd met een poster. En maakt onderdeel uit van de landelijke campagne ‘Daar kun je mee thuiskomen’. De lampjes zijn nu voornamelijk uitgereikt aan jongere fietsers. Het is nu als ze naar school fietsen al donker. Op plekken als bij de rotondes van de Oldenzaalsestraat moet je gewoon gezien willen worden. De actie wordt in het najaar nog herhaald.

Handhaving


De politie kent volgende week geen genade en laat zich niet ompraten met smoesjes. Het mag geen verrassing meer zijn dat de verlichting op orde moet zijn. Het is allemaal voor de veiligheid. Deze actie is in het kader van de bewustwording: gezien worden is jouw eigen verantwoordelijkheid
Verkeersadviesbureau Tref-Ik uit Hengelo, de politie en wethouder Prins zijn aanwezig om met de fietsers in gesprek te gaan over de nut en noodzaak van goede verlichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio