1.5 C
De Bilt

Gezamenlijke vergunningsplicht voor deelvoertuigen in Enschede en Hengelo

Gemeente Enschede en Hengelo dachten al langer na over een vergunningsplicht voor deelvoertuigen, zoals deelauto’s, deelfietsen en deelscooters. Met een vergunningsplicht kunnen gemeenten eisen stellen aan het aanbod van deelvervoer. Om deelvervoer tussen Enschede en Hengelo te stimuleren, is het wenselijk dat dezelfde aanbieders van deelvervoer zich in zowel Hengelo als Enschede vestigen. Daarom trekken beiden gemeenten gezamenlijk op.

Vergunningsplicht

In Enschede en Hengelo staat nu al deelauto’s, deelfietsen en deelscooters. Soms veroorzaken die overlast in de openbare ruimte. Met een vergunningsplicht benutten de gemeenten de voordelen van deelvervoer, en beperken ze de nadelen ervan.

Beide gemeente vergeven 4 vergunningen

Het gaat om 2 vergunningen voor aanbieders van deelfietsen, en 2 vergunningen voor het aanbieden van deelscooters. Aanbieders moeten een plan van aanpak indienen, met daarin hun visie op deelvervoer, hun aanbod, hoe ze omgaan met duurzaamheid, hoe ze communiceren met de gemeente en hun klanten, en hoe ze in de toekomst eventueel willen uitbreiden in de regio. Bij meer dan 2 aanvragen per soort deelvervoer volgt een selectie. De vergunning gaat in op 1 maart 2024. De vergunning geldt niet voor deelauto’s, deelbakfietsen en deelfietssystemen zoals de OV-fiets.

Nadere regels goedgekeurd door beide colleges

De regels voor deelvervoer lagen ter inzage voor alle inwoners, ondernemers en betrokkenen. Op een aantal punten zijn de regels aangepast, en daarna goedgekeurd door de colleges van Enschede en Hengelo. Nu de regels voor deelvervoer in beide gemeenten hetzelfde zijn, is het voor aanbieders makkelijker en aantrekkelijk om hun diensten in beide gemeente aan te bieden. Zo kunnen gebruikers hun deelvoertuig gebruiken voor een rit tussen Enschede en Hengelo, en het voertuig op de plek van bestemming laten staan.

Inschrijfperiode loopt tot en met 15 november

Aanbieders van deelvervoer kunnen zicht tussen 4 oktober en 15 november inschrijven. Meer informatie staat op enschede.nl/deelvervoer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio