1.4 C
De Bilt

In Haaksbergen kunnen huurders binnenkort honderden euro’s per jaar besparen

Haaksbergen – Door de snel stijgende energiekosten krijgen de inwoners van Haaksbergen steeds vaker te maken met energiearmoede. Bewoners die hier het meeste last van hebben, hebben vaak een laag inkomen, een variabel energiecontract en wonen in woningen die niet verduurzaamd zijn. In tegenstelling tot de meeste woningeigenaren kunnen huurders zelf niet de maatregelen (laten) uitvoeren die de grootste impact hebben op hun energierekening. De gemeente wil daarom verhuurders stimuleren hun woningen te verduurzamen door een ruime subsidie aan te bieden. Met zonnepanelen op het dak of aanvullende isolatie gaat de energierekening van de huurder met honderden euro’s per jaar omlaag.

“Ik vind het belangrijk dat onze aanpak een groot verschil gaat maken op de energierekening voor de mensen die dat het hardst nodig hebben”, vertelt wethouder samenleving Pieter van Zwanenburg. “Daarnaast ben ik blij dat we ook mensen kunnen helpen die tot nu vaak buiten de boot vielen bij de regelingen van de Rijksoverheid. Veel subsidies en maatregelen zijn tenslotte bedoeld voor woningeigenaren”.

Duurzaam de rekening omlaag

Mensen met de laagste inkomens hebben eerder dit jaar de energietoeslag ontvangen van de overheid om te helpen met de stijgende energiekosten. Dit is slechts een oplossing voor de korte termijn. Daarnaast krijgen ook steeds meer mensen met een middeninkomen te maken met energiearmoede. Om de energierekening van onze inwoners blijvend te verlagen, heeft de gemeente de nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen.

Van Zwanenburg: “Daarvoor werken we samen met de verhuurders: zij kunnen met subsidie zonnepanelen of aanvullende isolatie aanbrengen, waarbij de financiële voordelen helemaal terechtkomen bij de huurder. Ik ben er trots op dat Domijn meewerkt aan deze aanpak”. Wethouder duurzaamheid Johan Niemans vult aan: “Het is tegelijkertijd een mooie stap in de verduurzaming van Haaksbergen.”

Hoe werkt de subsidie?

Verhuurders komen in aanmerking voor de subsidie als de huurder een laag inkomen heeft en het huurhuis nog geen zonnepanelen en/of goede isolatie heeft. Daarnaast moet de huurder een energiecontract met variabele tarieven hebben, of een contract met vaste tarieven dat afloopt voor 1 september 2023. De energiewinst als gevolg van de gesubsidieerde zonnepanelen of isolatie komt volledig ten goede aan de huurder. Bij aanvullende zonnepanelen mag de verhuurder slechts een kleine bijdrage vragen aan de huurder. De huurder moet zich aanmelden bij de gemeente, voordat de verhuurder de subsidie kan aanvragen.

Wie komen in aanmerking?

Voor deze regeling komen meer inwoners van Haaksbergen in aanmerking dan voor de energietoeslag. Alle huurders ontvangen binnenkort een brief waarin staat aan welke voorwaarden zij moeten voldoen en hoe zij zich kunnen aanmelden. Meer informatie over het proces en de planning is te vinden op www.sterinsamenduurzaam.nl/energielasten.

De gemeenteraad van Haaksbergen moet nog een besluit nemen

Voordat huurders zich kunnen aanmelden zal de gemeenteraad een besluit moeten nemen over de verordening waarin de subsidie is geregeld. De verwachting is dat de raad zich in haar raadsvergadering van woensdag 26 oktober 2022 hierover buigt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio