18 C
De Bilt

Hellendoorn geeft stukken over azc vrij: ‘Willen transparant zijn over het hoe en waarom’

Ruim tweeduizend pagina’s aan digitale stukken en correspondentie over het toekomstige asielzoekerscentrum (azc) in Nijverdal zijn openbaar gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn heeft hiertoe besloten na meerdere zogeheten Woo-verzoeken.

Woo staat voor Wet open overheid. In deze wet is geregeld dat iedereen informatie mag vragen over wat de overheid doet.

Transparantie door publicatie interne documenten en correspondentie

,,In maart hebben wij besloten een locatie aan te wijzen voor een azc omdat er een nijpend te kort is aan opvangplekken voor vluchtelingen”, zegt burgemeester Jorrit Eijbersen. ,,Met dat besluit nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd vinden wij het óók belangrijk om transparant te zijn over het hoe en waarom. Daarom maken we al deze informatie voor iedereen openbaar.”

De gemeente heeft al eerder meerdere documenten over het beoogde azc aan de Noordelijke Hoofddijk openbaar gemaakt. Dit gebeurde op dinsdag 12 maart, nadat het college een besluit nam over de locatie waar het azc moet komen. Ook is toen een uitgebreide tijdlijn over asielopvang in Hellendoorn gepubliceerd.

Zorgvuldig proces rond azc

Jorrit Eijbersen: ,,Wij begrijpen goed dat ons eerdere besluit bij sommige mensen tot zorgen of emoties heeft geleid. Tegelijkertijd sta ik voor de keuze die wij zorgvuldig hebben gemaakt, op basis van door de gemeenteraad vastgestelde criteria. Dat blijkt ook uit de vrijgegeven stukken.”

Alle openbaargemaakte documenten zijn te vinden op www.hellendoorn.nl/azc. Alleen privacygevoelige informatie is onleesbaar gemaakt.

De gemeente verwacht binnenkort het omwonendenoverleg op te starten. Ook vindt op 30 mei een zogeheten expertmeeting plaats, waarmee de gemeenteraad met deskundigen in gesprek kan over het beoogde asielzoekerscentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio