31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Hengelose leerling weer verzekerd van vier jaar mooie cultuureducatie

Hengelo – Alle leerlingen van de basisscholen in Hengelo krijgen de komende vier jaar weer een uitgebreid programma binnen CultuurwijsHengelo, de lokale invulling van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024. Dat zorgt ervoor dat scholen cultuur nog beter met het onderwijs kunnen verbinden.

Binnen Cultuurwijs

Hengelo werken onderwijs, culturele instellingen en Saxion APO nauw samen om alle leerlingen in het Primair Onderwijs en (Voortgezet) Speciaal Onderwijs in Hengelo gestructureerde cultuurontmoetingen te bieden. Dat gebeurt niet alleen op school, maar ook bij de culturele instellingen in de stad: Oyfo Kunst en Techniek, Bibliotheek Hengelo, Schouwburg Hengelo, poppodium Metropool en Museum Hengelo.

Samenhangend educatief programma

De instellingen ontwikkelen voor de meer dan 7200 leerlingen een samenhangend educatief programma waarin alle cultuurdisciplines aan bod komen, van muziek, dans, drama, theater en beeldende kunst tot cultureel erfgoed, nieuwe media en jeugdliteratuur.

Cultuurcoördinatoren

Elke school heeft een Interne Cultuurcoördinator. Deze ICC’ers zorgen voor inbedding van cultuureducatie in school. Ze stellen het programma in nauw overleg met cultuuraanbieders op. Daardoor staat de cultuurontmoeting niet op zichzelf, maar wordt deze een deel van het onderwijs. Voor scholen die structureel meer aandacht aan cultuuronderwijs willen geven, biedt Cultuurwijs Hengelo de mogelijkheid voor ondersteuning op de werkvloer op het gebied van de cultuurdisciplines, verbinding tussen onderschools en naschools aanbod en structurele verbinding van cultuur met andere vakken.

Online-aanbod voor leerlingen

Het afgelopen schooljaar zijn door de Corona-pandemie ook de cultuurontmoetingen online gegaan. De medewerkers van de culturele instellingen hebben zich ingespannen om deze nieuwe vorm van cultuuronderwijs inhoud te geven, zodat er een mooi aanbod is ontstaan waaruit de scholen konden putten op het moment dat het in het lesprogramma paste. Deze vorm zal in het komende schooljaar worden doorontwikkeld.

Convenant

De afspraken over het voortzetten van het programma CultuurwijsHengelo worden vastgelegd in een convenant tussen de schoolbesturen en gemeente Hengelo. Dit convenant Cultuureducatie met Kwaliteit CultuurwijsHengelo 2021-2024 is donderdag 2 september ondertekend door wethouder Van Wakeren van Cultuur en de bestuurders van schoolbesturen Symbio, de Brigantijn, Attendiz, SOTOG, GBS de Reflector en BS Expeditiewijz.

Cultuur onder schooltijd

Hierdoor kunnen de leerlingen ook in de komende vier jaar genieten en leren van culturele activiteiten onder schooltijd. Op de website www.cultuurwijshengelo.nl is meer te vinden over het totale programma cultuureducatie in Hengelo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio