21.8 C
De Bilt

Voor herdenkingen April-meistakingen 1943 is een speciale website gemaakt

29 april 1943, even na de middagpauze leggen 3.000 arbeiders van Machinefabriek Gebr. Stork & Co het werk neer. Zo braken 80 jaar geleden, in het hart van Hengelo, de April-meistakingen van 1943 uit. Deze staking verspreidde zich razendsnel over heel Nederland. Dit feit wordt op vele manieren in Hengelo én landelijk herdacht.

Om de herdenking en alle initiatieven met elkaar te verbinden is een speciale website gecreëerd: www.erhoeftermaareentebeginnen.nl. Ook is er inmiddels een overkoepelende promotiecampagne gestart om zo maximale bekendheid te geven aan de herdenking.

Vele initiatieven en betrokkenen

Het onderwerp leeft erg in Hengelo. In 2019 is op het Industrieplein ten zuiden van het station een monument ter nagedachtenis aan deze staking onthuld. Ieder jaar wordt daar de staking herdacht. Omdat het dit jaar 80 jaar geleden is dat de staking plaatsvond, hebben het lokale comité April-meistakingen 1943, de landelijke stichting April-mei stakingen 1943, de gemeente Hengelo, Museum Hengelo, de Storkiaan, stichting Erfgoed Hengelo, theatergroep Barst, stichting Behoud Erfgoed Stork Hengelo, in afstemming met stichting Bernhards Ontmoeting en De Vergeten Twentse Lente van Johanna ter Steege de handen ineengeslagen en is er een veelzijdig en uitgebreid programma ontstaan. De
website www.erhoeftermaareentebeginnen.nl brengt alles overzichtelijk samen.

Samenwerking

Hengelo Promotie is door de gemeente Hengelo gevraagd om alle activiteiten te promoten en te ondersteunen. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de coördinatie en promotie van evenementen die in Hengelo plaatsvinden en die het profiel van de stad ondersteunen. Dit betreft zowel organisatorische, facilitaire en financiële ondersteuning aan evenementenorganisatoren. Hierdoor is Hengelo Promotie ook de aangewezen partner om het Hengelose comité te ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio