10.8 C
De Bilt

Herontwikkeling gebied voormalige PostNL-locatie steeds dichterbij

In de historische binnenstad van Oldenzaal op de voormalige PostNL-locatie ligt een braakliggend terrein tussen de Vijfhoek, Deurningerstraat en het Singelpark. Hoog tijd om dit gebied aan te pakken en de binnenstad op die manier aantrekkelijker te maken. Het college heeft daarom besloten uitgangspunten voor dit gebied vast te stellen, waardoor de ontwikkeling van dit gebied kan starten. Het plan is om hier winkels en een woon- en zorglocatie met een Oldenzaalse huiskamer te vestigen.

Oude PostNL locatie

Het gebied waarvoor het college van de gemeente Oldenzaal uitgangspunten heeft vastgesteld en dat wordt herontwikkeld, bestaat uit drie locaties: de voormalige PostNL-locatie (1), de locatie hoek Langestraat – de Vijfhoek (2) en de doorgang Deurningerstraat – Hofstraat/Langestraat (3). Herstructurering maatschappij Overijssel (HMO) heeft deze uitgangspunten in samenspraak met de gemeente Oldenzaal opgesteld. Wethouder ruimtelijke ordening Rob Christenhusz: “We gaan graag met de HMO aan de slag om het gebied te transformeren tot een aantrekkelijke locatie.’’

Complex ‘De nieuwe Post’, doorgang Deurningerstraat en levendig plein

Het idee is om op de voormalige PostNL-locatie een complex ‘De Nieuwe Post’ neer te zetten met een Oldenzaalse huiskamer van 230 m², 33 woonzorgeenheden, ongeveer 21 appartementen, ruimte voor winkels, een plein en daarnaast is het een wensbeeld (in afstemming met WBO Wonen) om sociale huurwoningen te vestigen. Ondertussen is de doorgang al gemaakt van de Deurningerstraat naar de Hofstraat/Langestraat. Op deze locatie wordt daarnaast ruimte gemaakt voor wonen en winkelen. Wethouder binnenstad en openbare ruimte Evelien Zinkweg: “Al deze ontwikkelingen samen geven een mooie impuls aan dit deel van de binnenstad. De doorgang met het plein aan de achterzijde van de bibliotheek wordt nog verbeterd.

Sfeerbeeld na herontwikkeling:
Sfeerbeeld na herontwikkeling: © bkpunt

Groene invulling

Binnenkort gaan we aan de slag met omwonenden en betrokkenen om deze locatie een groene invulling te geven, zodat het een fijne plek wordt om te verblijven.” Tot slot heeft HMO het plan om de entree van het pand Langestraat 6/6a te verplaatsen naar de andere kant (hoek Langestraat – de Vijfhoek). Op die manier komt er meer levendigheid bij het plein aan de achterzijde van de bieb.

Inrichting van de openbare ruimte met omwonenden

Met de gebiedsontwikkeling wordt ook de openbare ruimte opnieuw ingericht. Omwonenden hebben eerder tijdens informatieavonden meegedacht over de invulling van de openbare ruimte. Het plan is echter omvangrijker geworden dan in eerste instantie was bedacht en de functie van de Deurningerstraat is veranderd naar een woon-/ winkelstraat. Daarom betrekt de gemeente Oldenzaal graag opnieuw omwonenden en belanghebbenden. Samen met landschapsarchitect OKRA wordt dit proces in juli opgestart. Omwonenden en belanghebbenden ontvangen hierover een brief van de gemeente.

Sfeerbeeld De Nieuwe Post – Beeld: © bkpunt

Planning

Nu het college heeft besloten in stemmen met de Nota van Uitgangspunten voor dit gebied en de gemeenteraad hierover te informeren, kan de gebiedsontwikkeling in gang gezet worden. De planning is om zoals hierboven beschreven in juli omwonenden te betrekken bij de inrichting van de doorgang Deurningerstraat. Daarnaast koersen de gemeente Oldenzaal en HMO erop om einde dit jaar het bestemmingsplan voor het complex ‘De Nieuwe Post’ rond te maken.

Vragen en/of opmerkingen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit project? U kunt bellen naar (0541) 58 81 11 of een mail sturen naar info@oldenzaal.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio