7.4 C
De Bilt

Historisch spoormonument volledig opgeknapt

Losser – Strak in de verf met nette bielzen en schoon grind. Het volledig opgeknapte spoormonument heeft een mooie plek gekregen naast de nieuwe rotonde. Wethouder Nijhuis onthulde het monument: “Mijn complimenten voor Jan Keppels die dit project vrijwillig en zeer professioneel heeft opgepakt. In samenwerking met het bouwteam staat er nu weer een prachtig spoormonument, wat bijdraagt aan het historische karakter van Losser.”

Nieuwe plek spoormonument

Verscholen in het lange gras, verroest en verweerd lag tot afgelopen voorjaar het historische spoormonument in de middenberm van de Gronausestraat. Door de werkzaamheden aan de Gronausestraat vanuit het Centrumplan Losser kreeg het spoormonument een nieuwe plek. Reden voor Jan Keppels om het wisselstel uit 1903 een flinke opknapbeurt te geven.

uc?id=1u RVIdgBKMLcvGq6vWbNKDajUApR6O5k
Onthulling monument – Foto: © gemeente Losser

Een herkenbaar spooraandenken

Jan Keppels, inwoner van Losser met een passie voor de historie van het lokale spoorwegnet en de betekenis ervan voor de regio: “Ik heb het wisselstel helemaal uit elkaar gehaald, elk onderdeel ontroest en opnieuw geschilderd. Op basis van mijn schetsontwerp heb ik samen met het bouwteam een mooi en herkenbaar spooraandenken gemaakt. Wat mij betreft een monument die recht doet aan het belang van het spoorwegverleden voor Losser”.

De geschiedenis van het monument

Het spoormonument is een herinnering aan de stoomtramweg Gronau – Oldenzaal – Denekamp. In de loop van de jaren ’30 is de spoorlijn overgenomen door de Nederlandse Spoorwegen (NS) tot de Duitse bezetter de spoorlijn in 1942 opbrak.  Na de Tweede Wereldoorlog werd de spoorverbinding naar Losser – Glanerbrug hersteld. De definitieve sluiting van deze lijn was op 28 mei 1972.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio