9.6 C
De Bilt

Informatieavond over het Windbeleid in gemeente Losser

Losser – Met een livestream, een digitale bijeenkomst, geeft de gemeente Losser op woensdag 16 december vanaf 19.30 uur informatieavond en beantwoordt zij vragen over de voorwaarden die het college van B&W wil stellen aan het plaatsen van windmolens in Noordoost Twente, waaronder de gemeente Losser. Deze voorwaarden staan beschreven in het zogeheten concept Windbeleid NO-Twente, waarvan momenteel de inspraakperiode loopt. Ook staat hierin beschreven hoe de inwoners van de regio kunnen profiteren van windmolens.

Hoe groot zijn die molens? Hoe zit het met de bescherming van onze mooie natuur? Heb ik als bewoner inspraak? Wat levert het mij op? Het zijn maar een paar vragen die je zo te binnen schieten. Enkele weken geleden heeft de gemeente bekendgemaakt dat ook Noordoost-Twente wil en moet bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Plan is om in NO-Twente windmolens te plaatsen. Daarvoor zijn nu door de vier gemeenten de randvoorwaarden in concept opgesteld.

Informatieavond over windenergie

Om bewoners te informeren over het opwekken van windenergie in de regio en vragen te beantwoorden, is er woensdag 16 december om 19.30 uur een informatieavond via livestream via Youtube. Een fysieke bijeenkomst houden is helaas niet mogelijk in verband met corona. Via deze online uitzending kan iedereen thuis meekijken én vragen inzenden die zoveel mogelijk in de uitzending worden beantwoord.

Op de site www.losser.nl/windenergie staat alle informatie. Daar is ook een link naar de livestream voor de informatieavond te vinden. De uitzending op YouTube is live, mensen hoeven niet in te loggen, ze kunnen gewoon kijken en komen zelf niet in beeld.

Ze kijken naar een uitgebreide presentatie, waarin zoveel mogelijk vragen worden beantwoord. Presentatrice Rifka Schepers gaat in gesprek met wethouders Harry Nijhuis en Jaimi van Essen over de aanleiding en achtergrond van de bijeenkomst. Merlinn van Nieuwkuijk, procesregisseur Energie van Noordoost Twente, vertelt samen met beleidsadviseur Antoon Nijland over de voorwaarden waaraan plannen voor windmolens moeten voldoen, zoals type, locatie, geluid, afstand tot bebouwing en participatiemogelijkheden voor inwoners. 

Nieuwleusen als voorbeeld

Nieuwleusen is al verder met de opwekking van windenergie. In deze plaats, vlakbij Zwolle, is een corporatie bezig met het realiseren van windenergie. Een presentatie van dit burgerinitiatief is woensdag te zien. Merlinn van Nieuwkuijk legt uit hoe dat er in Losser uit zou kunnen zien en op welke manier de gemeente initiatieven kan ondersteunen.

Vragen stellen via Whatsapp en email

Tijdens de uitzending is een 06-nummer en een email-adres van de gemeente beschikbaar. Wie vragen heeft kan die stellen door een app of sms te sturen aan het 06-nummer of een mail te sturen. Het panel van wethouders en de projectleider beantwoorden deze zoveel vragen mogelijk live in de uitzending.

De livestream begint woensdag 16 december om 19.30 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio