13.5 C
De Bilt

Jaarlijkse paastradities in Denekamp en Ootmarsum

Dinkelland maakt zich weer op voor de jaarlijkse Paastradities Pasen. Ook dit jaar zijn er in Ootmarsum en Denekamp de jaarlijkse paastradities.

Ootmarsum

Paashout halen

Op paaszaterdag om 13:00 uur verzamelen de houthalers zich op de markt. Zij vertrekken via de Laagsestraat-Uelserdijk naar het Springendal om het hout te halen. De drie wagens worden door paarden ]getrokken en keren volgeladen terug naar de Poaskamp aan de Almeloseweg.

Vlöggeln

Zowel op Eerste als Tweede Paasdag gaan de Poaskearls in Ootmarsum weer vlöggeln. Tijdens het vlöggeln lopen de Poaskearls en andere inwoners van Ootmarsum hand in hand door de stad. Zij zingen dan allerlei traditionele paasliederen. Dit start om 17:00 uur.

Paasvuur

Eerste Paasdag om 20:00 uur wordt het paasvuur ontstoken op de Poaskamp aan de Almeloseweg. De Poaskeerls zingen daar hun liederen.

Denekamp

Paashout halen

Op Paaszaterdag wordt er hout gehaald voor het paasvuur. Om 13:00 uur vertrekken zo’n 700 ‘Doarper’ mannen met trekkers en wagens om in het Lutterzand paashout te halen. Rond 15:00 uur komen de houthalers terug in Denekamp voor een korte stop. Rond 16:00 uur wordt het hout naar de ‘Poasbult’ gebracht aan de Berghummerstraat.

Paasstaak slepen

Op Eerste Paasdag om 13:00 uur verzamelen inwoners zich bij de Nicolaaskerk in Denekamp om de paasstaak op te halen. Onder leiding van Judas en Iskariot trekt de stoet via de Molendijk naar kasteel Het Singraven om traditionele paasliederen te zingen. Bij het kasteel wordt gevraagd om een mooie paasstaak. Vervolgens wordt de paasstaak omgekapt en hand in hand, via de Ootmarsumsestraat, naar de kerk in Denekamp gesleept. Om 15:00 uur is de paasstaak bij de kerk in Denekamp. Om 16:00 uur wordt de paasstaak via de Wilhelminastraat en de Berghummerstraat naar de Poasbult gesleept. Daar wordt de paasstaak met behulp van ladders opgezet. Daarna wordt de paasstaak door Judas verkocht.

Paasvuur

Eerste Paasdag om 20:00 uur wordt het paasvuur door Judas en Iskariot ontstoken. Daarna worden traditionele paasliederen gezongen.

Verkeersmaatregelen

Zoals gebruikelijk wordt voor deze tradities een aantal wegen tijdelijk afgezet. In Denekamp is er op Paaszaterdag en Eerste Paasdag een parkeerverbod aan de Wilhelminastraat en Berghummerstraat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio