2.2 C
De Bilt

Jan Verhoek is de nieuwe cultuurburgemeester van de gemeente Hellendoorn

Het blijkt Jan Verhoek te zijn die de cultuurgemeenschap al wekenlang in spanning houdt. Verschillende tips gingen rond. Tips als de 3J’s, het kunstwerk de Schone Slaapster en een silhouet werden gedeeld. Verschillende namen gingen rond en nu is het dan bekend. Jan Verhoek is de trotse opvolger van voormalig cultuurburgemeester Jaap Harmsen in Hellendoorn.

En wat is Jan blij om bekend te kunnen maken dat hij het is. “Ik werd voor de kerstvakantie benaderd door het cultuurteam en voelde me direct bijzonder vereerd. Als cultuurliefhebber heb ik geen moment getwijfeld. Ik houd van cultuur en zie dit dan ook echt als een prachtige uitdaging!”

Gekozen door inwoners

Aan inwoners werd na de zomervakantie gevraagd wie zij graag zouden zien als opvolger van Jaap Harmsen. Verschillende namen werden ingezonden. Uit deze namen heeft het team dat bestaat uit inwoners, raadsleden en ambtenaren gekozen voor Jan. Het team is enorm verheugd: “We zijn ontzettend blij dat Jan deze mooie rol op zich wil nemen. Een man met een brede culturele interesse, die gek is op taal en vanuit zijn aard mensen kan en wil betrekken bij wat er speelt. Heel gaaf dat dit gelukt is”.

Meer over Jan Verhoek

Jan Verhoek was in de beginjaren van het Spoortheater de man die als vrijwilliger de teksten schreef voor het programmaboekje. Ook was hij jaren actief voor Kleurrijk Hellendoorn, een stichting die probeerde de bevolking op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse kunstvormen. Realiseerde hij vanuit die stichting het kunstwerk de ‘Schone Slaapster’ dat te zien is aan de rand van de Regge tussen Hulsen en Hellendoorn. Was hij jarenlang actief bij ZINiN Taal en is hij op dit moment vooral een genieter.

Afscheid van Jaap Harmsen

De bekendmaking van de nieuwe cultuurburgemeester betekende ook het afscheid van Jaap Harmsen in die functie. Ruim vier jaar was hij cultuurburgemeester van de gemeente Hellendoorn. Wethouder Peter Lage Venterink sprak hem vol bewondering toe. Hij vertelde in zijn toespraak over de betrokkenheid van Jaap, over alle culturele activiteiten die de revue zijn gepasseerd in zijn tijd als burgemeester.

Mural Art

Onder andere de ontwikkeling van de Mural Art muur, de werkgroep cultuurpret voor een klein budget dat zorgde voor gratis kaartjes en deelnames aan workshops voor inwoners die het normaal niet kunnen betalen, een muziekstudio met oefenruimte voor bandjes, een bibliotheek met sociale functie, verschillende openingen van culturele activiteiten zoals het Sport- en Cultuurfestival, de gesprekken met inwoners die bij hem aan de deur kwamen om te sparren, de gedichtenfietsroute en natuurlijk het gedenkmonument voor overleden kinderen op de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan.

Maar ook de coronatijd, die veel initiatieven tot stilstand bracht. “Het is ontzettend fijn dat Jaap langer aan wou blijven als burgemeester. In de coronatijd heeft het team hem gevraagd om te langer aan te blijven en hij zei dat hij dat graag deed. Want juist in die tijd moest er aandacht uit blijven gaan naar cultuur. Hij vond het een eer om mensen te helpen en te stimuleren. We zijn hem daar heel dankbaar voor”.

CultuurCaravaan

In 2017 is de CultuurCaravaan gestart als een bestuurlijk experiment vanuit de gemeenteraad van de gemeente Hellendoorn. De gemeenteraad koos er namelijk voor om inwoners de cultuurvisie te laten bepalen. In januari 2018 hebben inwoners zelf een top 16 aan culturele ideeën samengesteld. Aan deze top 16 wordt nog steeds gewerkt, maar in de loop van de jaren zijn er ook allemaal nieuwe ideeën toegevoegd. Ideeën waarbij inwoners zelf aan het roer staan van hun eigen culturele werkgroep. Zo is door initiatief van een inwoner een monument voor overleden kinderen op de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan ontstaan, zijn er gratis muziekworkshops aangeboden aan inwoners en is er een gedichtenfietsroute gemaakt met gedichten van eigen inwoners op de mooiste plekken in de gemeente.

De CultuurCaravaan wordt geleid door het team dat bestaat uit inwoners, raadsleden en ambtenaren. En het mooie is dat iedereen van harte welkom is om zich aan te sluiten bij dit team. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar cultuurcaravaan@hellendoorn.nl. Inwoners die een nieuw cultureel initiatief willen starten kunnen ook mailen naar dit e-mailadres.

De Caravaan is te volgen via: https://www.facebook.com/CultuurCaravaan en via https://www.instagram.com/cultuurcaravaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio