12.2 C
De Bilt

Javastraat 92: een ‘verborgen enclave’ komt tot leven

Enschede Enschede heeft een “verborgen enclave” aan de stad toegevoegd: na jaren van verpaupering is Javastraat 92 herontwikkeld. Op woensdag 1 september opent wethouder June Nods het pand en de nieuwe woningen op het binnenterrein.

Javastraat 92

De Javastraat 92 is vooral bekend als het pand waar in het verleden de firma Van Egteren was gevestigd. Dit was een zeer gerenommeerd bouwbedrijf dat onder andere het Enschedese stadhuis in de jaren dertig van de vorige eeuw heeft gebouwd. In de laatste jaren is het pand door Deltaborgh Investments in bruikleen gegeven bij verschillende vrijwilligersorganisaties.

Nu is het getransformeerd in twaalf woonzorgeenheden, een ontmoetingsruimte en een kantoorruimte. Op het binnenterrein zijn acht grondgebonden “House2Start”-woningen, bergingen, parkeerplaatsen en een binnentuin gerealiseerd. De Welstand heeft er zelfs een geheel nieuwe welstandscategorie voor de Welstandsnota aan toegevoegd. Daarmee zijn de spelregels voor toekomstige vergelijkbare ontwikkelingen vastgelegd. Javastraat 92 is de eerste ‘verborgen enclave’ van de stad Enschede.

Stichting WOPiT

Inmiddels zijn de woonzorgeenheden bewoond door “members” van Stichting WOPiT. Stichting WOPiT biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen met aan autisme verwante uitdagingen of een psychische kwetsbaarheid vanuit andere oorzaken. De stichting begeleidt de bewoners op maat, waarbij zij zoveel mogelijk zelfstandig blijven. Het ondersteuningsteam is een groot deel van de dag aanwezig en aanspreekbaar op de locatie en biedt basisveiligheid en actieve steun. De bewoners kunnen samen koken en eten, workshops organiseren of creatieve sessies houden. Het noaberschap wordt gestimuleerd: mensen doen ook een beroep op elkaar. Buurtbewoners zijn welkom en er is verbinding met andere partijen uit de regio.

Karakteristiek

Aannemersbedrijf Kormelink heeft in opdracht van Deltaborgh Investments het kenmerkende pand aan de Javastraat verbouwd. De karakteristieke gevel met de gebogen daklijst, poort en kolommenstructuur is volledig intact gebleven. House2Start heeft de acht modulaire woningen op het binnenterrein gerealiseerd. Dit is een volledig geïndustrialiseerd, energieneutraal en circulair woonconcept voor starters en één- en tweepersoonshuishoudens.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio