15.6 C
De Bilt

Nieuwe kabels en stroomhuisjes Enschede om de vraag naar stroom aan te kunnen

De gemeente Enschede verduurzaamt. Woensdag 3 april startte aannemer Siers, in opdracht van netbeheerder Enexis, met werkzaamheden in de wijk Park Stokhorst . Het stroomnet raakt zwaarder belast doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van elektriciteit. Op veel huizen liggen zonnepanelen, meer auto’s worden elektrisch geladen en de warmtepomp maakt zijn opmars. Om te voorkomen dat de stroom uitvalt wordt er de komende jaren hard gewerkt aan de verzwaring van het stroomnet door kabels te vervangen en nieuwe stroomhuisjes (ook wel transformatorhuisjes genoemd) te plaatsen en bestaande te verbeteren.

Problemen voorkomen

Op dit moment merken inwoners nog weinig van de zware belasting van het stroomnet. Maar het stroomverbruik zal in de komende jaren verder toenemen. Op momenten waarop veel stroom wordt opgewekt of verbruikt kan de stroom in een wijk dan uitvallen. Wethouder Marc Teutelink: “Landelijk lopen we overal tegen de grenzen van ons elektriciteitsnet aan. Park Stokhorst is de eerste wijk in Enschede die we nu aanpakken. Met de netcongestie helpen we onze inwoners met de stroombehoefte die nodig is voor de energietransitie. De buurtaanpak die we samen met Enexis en Siers Groep BV hebben opgezet rollen we de komende jaren verder over de stad uit.”

Wijk weer vele jaren vooruit

Niet alleen in Enschede, maar door het hele land ligt een enorme opgave om de energietransitie te realiseren. De leveringszekerheid van het stroomnet in Nederland behoort tot de beste ter wereld. “We willen graag dat mensen denken: dat stroomhuisje staat er voor mij. Dat mijn vaatwasser blijft draaien, de magnetron aan kan en mijn inductiekookplaat werkt. Die vanzelfsprekendheid willen we houden”, zegt CEO Rutger van der Leeuw van Enexis. “Verduurzaming speelt een grote rol. In sommige huizen is wel tien keer zoveel stroom nodig. Met een veelvoud aan nieuwe stroomhuisjes zorgen we ervoor dat deze Enschedese wijk weer vele jaren vooruit kan.”

Vervangen kabels, aanpassen bestaande stroomhuisjes en plaatsen nieuwe stroomhuisjes

Om het stroomnet te verzwaren moeten er verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd. Aannemer Siers uit Oldenzaal zal hiervoor in Enschede zijn expertise inzetten. “De kabels worden vervangen, bestaande stroomhuisjes worden aangepakt en er worden nieuwe stroomhuisjes toegevoegd. Hoeveel huisjes moeten worden toegevoegd verschilt per wijk. Waar de huisjes precies komen te staan wordt goed afgestemd door de gemeente en Enexis. Inwoners worden op tijd door ons geïnformeerd wanneer hun buurt aan de beurt is”. Aldus Marco Klein Paste, bedrijfsleider Siers.

Enschede loopt voorop

Park Stokhorst is de eerste wijk in Enschede waar het laagspanningsnet verzwaard wordt. De wethouder is blij dat de werkzaamheden zijn gestart: “De werkzaamheden zorgen misschien tijdelijk voor wat overlast, maar het is noodzakelijk. En Park Stokhorst is zo klaar voor de toekomst! Ik ben er trots op dat Enschede hierin vooroploopt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio