7.7 C
De Bilt

Kinderen in Beuningen aan de slag met duurzame energie

Vandaag gingen de Energy Challenges op de Mariaschool in Beuningen van start. In een reeks van vijf inspirerende lessen leren leerlingen van groep 3 t/m 8 over het klimaat en energie- en warmtegebruik. Energy Challenges is een internationaal project dat jongeren actief betrekt bij duurzaamheid en energie. De komende maanden doen ze dat in Beuningen. Het project is een pilot binnen het wijkuitvoeringsplan Beuningen aardgasvrij.

Klankbordgroep Beuningen

De Klankbordgroep Beuningen denkt met de gemeente mee over het proces van aardgasvrij maken van het dorp en de omgeving. Deze groep kwam met het idee om scholen te betrekken. Ze vinden het belangrijk dat ook juist kinderen worden meegenomen in dit proces. Door les te krijgen over energieverbruik en -besparing, worden kinderen zich al jong bewust van het belang van verduurzaming. Wat ze op school geleerd hebben kunnen ze weer mee naar huis nemen en verder vertellen.

In samenwerking met Mariaschool

Wethouder Jaimi van Essen: “Samen met de Mariaschool hebben we een programma opgezet dat duidelijk maakt wat we in Beuningen te doen hebben op het gebied van duurzaamheid. Zo leren en ervaren ook de kinderen uit het dorp dat het goed is om energie te besparen en je huis duurzaam te verwarmen. Een mooi project om kinderen te betrekken en te inspireren!”.

Walter Vollenbroek, locatie-coördinator van de Mariaschool, vult aan: “We zijn benieuwd naar hoe onze leerlingen reageren op de lessen. Het programma ziet er goed uit en past ook bij de wensen van de school. Zo gaan de leerlingen tijdens de praktische lessen onder andere zelf op energie-speurtocht, leren ze van een wooncoach hoe je energie in huis kunt besparen en gaan ze zelf een zonnecel bouwen.”

Pilot binnen wijkuitvoeringsplan Beuningen aardgasvrij

Binnen gemeente Losser is Beuningen een van de eerste gebieden die werkt naar aardgasvrij wonen. Eind 2020 is de gemeente daar gestart met het opstellen van een wijkuitvoeringsplan om te onderzoeken hoe de kern en het buitengebied op termijn aardgasvrij kunnen worden. De komende jaren werkt de gemeente samen met inwoners allereerst aan bewustwording over de verduurzaming van het dorp. Deze pilot op de Mariaschool is daar onderdeel van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio