27.9 C
De Bilt

Koning bezoekt Hengelo vanwege 150 jaar Techniekstad

Hengelo – Zijne Majesteit de Koning brengt woensdag 26 september 2018 een bezoek aan Hengelo ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan als techniekstad. De Koning woont het jaarcongres van netwerkorganisatie De Maatschappij bij in De Gieterij van het ROC Twente. Vervolgens brengt hij bezoeken aan het High Tech Systems Park, hightechbedrijf Thales en het C.T. Stork College.

150 jaar techniek in Twente

Tijdens het jaarcongres van De Maatschappij “150 jaar techniek in Twente”, spreekt de Koning met studenten uit de vakrichtingen textiel en techniek over welke vaardigheden zij leren op het ROC. Ook woont hij een lezing bij over textiel, techniek en de innovatiekracht binnen de regio Twente. Koning Willem-Alexander is beschermheer van De Maatschappij. Deze netwerkorganisatie is opgericht in 1777 en onderneemt initiatieven die bijdragen aan vernieuwing en een sterke, ondernemende samenleving.

Kennisuitwisseling en kruisbestuiving

Na het congres volgt een bezoek aan Thales, gelegen op het terrein van het High Tech Systems Park in Hengelo. De hightech innovatiecampus omvat zo’n 40 hectare, waar MKB-bedrijven actief zijn op het gebied van hightech systemen. Doel van dit park is om kennisuitwisseling en kruisbestuiving van deze bedrijven met elkaar te bevorderen. Na een rondleiding spreekt de Koning met een aantal CEO’s en jonge technici over de toekomst van hightechsystemen in Twente.

Schoolbezoek

Tenslotte bezoekt de Koning het C.T. Stork College. De gezamenlijke vmbo-school van Scholengroep Carmel Hengelo en Openbare Scholen Gemeenschap Hengelo is vernoemd naar de oprichter van machinebedrijf Stork en bundelt de krachten op het gebied van beroepsgericht vmbo-onderwijs. De Koning krijgt een rondleiding en verricht de symbolische opening van de school. Afsluitend spreekt hij met leerlingen van verschillende opleidingen.

Maakindustrie in Twente

150 jaar geleden startte C.T. Stork een onderneming in Hengelo die de basis vormde voor de maakindustrie in Twente. Vanaf 1868 ontstonden overal in Twente industriële ondernemingen gericht op de productie van textiel, metaal en zout. Hengelo viert haar 150-jarig bestaan als Techniekstad met diverse activiteiten, waaronder het theaterstuk Stork! De Koning krijgt tijdens zijn bezoek aan Hengelo enkele scenes uit dit theaterstuk over de ontstaansgeschiedenis van de Twentse maakindustrie te zien en wordt vergezeld door de jongste speler uit de voorstelling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio