11.7 C
De Bilt

Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor de heer Vronik

Hengelo – Op woensdagavond 2 januari 2019 reikte burgemeester Schelberg een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Hans Vronik. Dit gebeurde in Brasserie So Nice.


Loyaliteit, integriteit en tomeloze inzet zijn woorden waarmee de heer Vronik (75) door zijn medebestuursleden wordt omschreven.

Internationale onderscheiding

Vronik was betrokken bij de oprichting van de TOS, Twentse Ondernemers Sociëteit, en was vanaf de eerste dag secretaris. Mede dankzij zijn inzet heeft de TOS een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van FC Twente.

Vronik was tevens een actief lid van Rotary Hengelo-Driene, waar hij diverse functies vervulde. Hij was onder meer voorzitter, organisator van de jaarlijkse sinterklaasactie en commissaris van de Rotary Foundation. Zijn bijdrage aan de Rotary werd gewaardeerd met
een Paul Harris Fellow, een internationale onderscheiding van de wereldwijde Rotary organisatie.

Integer en initiatiefrijk

Gedurende twee jaar was Vronik directeur en grootaandeelhouder van de Boll Dakgroep BV (onderdeel van Vebidak – branchevereniging van dakbedekkingsbedrijven). Na de bestuursperiode, van 1994 tot 2006, bleef hij zijn expertise op het gebied van uitvoeringstechniek en CAO-aangelegenheden aanbieden aan de branchevereniging. Bij deze
vereniging stond hij bekend als een integer, initiatiefrijk persoon en een visionair ondernemer.

Onbaatzuchtig

Als oprichter en drijvende kracht van de Stichting Rusland Direct heeft Vronik met een geweldige inzet honderden geestelijk en/of lichamelijk minder bedeelde weeskinderen in weeshuizen op weg geholpen naar een beter bestaan. Hij heeft onder meer gezorgd voor het bouwkundig herstel van weeshuizen, het verstrekken van voedsel, kleding, medicijnen, studiekosten, het aanleggen van sportvelden en vijf fruitboomgaarden bij verschillende weeshuizen. Mede dankzij Vronik zijn er vele donateurs geworven en meerdere goede doelen acties georganiseerd. Voor de vele projecten zijn er meerdere miljoenen euro’s opgehaald voor de stichting. Door zijn grote en onbaatzuchtige inzet als voorzitter, heeft de stichting een groot verschil gemaakt voor honderden weeskinderen in Rusland.


Vronik werd in 1999 lid van de Sociëteit Eensgezindheid Hengelo. Van 2011 tot maart 2018 bekleedde hij de functie van secretaris. Hij zette zich daarnaast vooral in om het ledental weer op peil te brengen. Dankzij zijn aanpak liep het ledental op van 75 naar 115. Als bestuurslid wordt Vronik geroemd voor de manier waarop hij bijdroeg aan het vinden van oplossingen voor lastige problematieken. Zijn Amsterdamse laconieke directheid en een lach kwamen hem daarbij goed van pas.

Verdiensten:

 • 1984 – 2004 Secretaris van de Twentse Ondernemers Sociëteit (100 leden). De sociëteit
 • heeft als doel om een financiële basis te vormen voor het voetbalelftal van FC
 • Twente. Vronik heeft zich onder meer ingezet om een nieuw stadion te bouwen.
 • 1988 – heden Commissaris van de Rotary Foundation en voorzitter van de Rotary Club
 • Hengelo Driene (48 leden). De organisatie van de jaarlijkse sinterklaasactie viel
 • ook onder zijn taken.
 • 1992 – 2006 Vrijwilliger en bestuurslid (1992-1994) van de Vereniging Dakbedekkingsbranche
 • Nederland Vebidak in Nieuwegein (175 leden). Hij was tevens lid van
 • de stuurgroep Techniek en van de Achterban Sociale Zaken.
 • 1994 – heden Medeoprichter en voorzitter van de Stichting Rusland Direct. De stichting zet
 • zich in voor weeskinderen in Rusland.
 • 2011-heden Secretaris van de Sociëteit Eensgezindheid in Hengelo (115 leden). Vronik heeft
 • zich enorm ingezet voor een aantal leden van deze Sociëteit.
spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio