14.3 C
De Bilt

Laatste deel F35 tussen station Enschede en station Hengelo geopend

Op 17 april vond de feestelijke opening van het laatste deel van de F35 tussen station Enschede en station Hengelo plaats. Twee fietsbruggen over de Tubantiasingel en Lambertus Buddestraat en een verhoogd fietspad langs het spoor vormen de laatste schakels van dit traject.

Tijdens de opening werd als symbool van vernieuwing en duurzaamheid een echte ‘Es35’ boom geplant. De Enschedese wethouder Marc Teutelink (Mobiliteit) deed dit samen met de gedeputeerde van de provincie Overijssel, Martijn Dadema. Naast hen waren onder andere bouwbedrijf Strukton en de wethouders Mobiliteit Hanneke Steen en Evelien Zinkweg van buur- en F35-gemeentes Hengelo en Oldenzaal (respectievelijk) aanwezig.

Bergen verzet

Tot vlak voor de opening werd er nog hard gewerkt aan de afwerking van de route. Het asfalt aanbrengen is door het slechte weer van eind 2023 nog verplaatst naar begin april. Er zijn bergen verzet om de F35 tussen Enschede en Hengelo, inclusief de twee fietsbruggen, te realiseren. Alleen al het laatste stukje, tussen Twekkelerveld en de Brandweerstraat, is ongeveer 1,4 kilometer lang en bevat 35.000 mzand, 820 meter leuningwerk, 44 nieuwe bomen, 2.744 struiken en klimplanten en ongeveer 8.000 m2 ingezaaide bloemzaadjes. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel en het Ministerie van I&W.

Opening
Opening – Foto: Koos Mavrakis

Fietsen van station naar station

Gebruikers fietsen via de twee nieuwe fietsbruggen zonder hinder van verkeerslichten en auto’s vanaf station Enschede richting de Universiteit Twente, Kennispark, station Hengelo en andersom. Enschede Fietsstad stimuleert fietsers met een actie in de Enschede Fietst-app en uitdeelacties op straat het nieuwste deel tussen station Enschede en Twekkelerveld uit te proberen. Kijk voor meer informatie over de acties op enschedefietsstad.nl/f35.

Aanstaande openingen F35

De opening was de eerste van drie feestelijke openingen van de F35 die dit jaar plaatsvinden. In mei staat de opening van het deel Azelosestraat/Oonksweg in Borne gepland, gevolgd door de Bankastraat in Hengelo. Daarnaast wordt dit jaar de F35 richting Lonneker aangelegd en is de provincie bezig met de voorbereiding van de verdere aanleg richting Oldenzaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio